Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите във Виена не постигнаха конкретна дата за подновяване на мирния процес за Сирия

Снимка: БГНЕС

Световни и регионални сили не успяха да се договорят на преговори във Виена за конкретна дата за подновяване на мирния процес за Сирия. На срещата участваха представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Турция, които подкрепят опозицията, както и на Русия и Иран, които поддържат президента Башар Асад. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура обаче подчерта, че целта е преговорите да бъдат подновени възможно най-бързо.

Не можем да чакаме твърде много. Трябва да използваме създадения импулс. Не мога да обявя конкретна дата, тя зависи и от други фактори. Скоро започва Рамадан, т.е. трябва да го имаме предвид. Освен това, трябва да имаме предвид, че надеждни преговори за мир в Сирия ще има, когато има надеждно развитие по спирането на огъня и хуманитарните доставки, обясни Стефан де Мистура.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че всички страни от срещата искат да се подобри прилагането на примирието в Сирия и да има отново доставки с хуманитарни помощи за обсадените райони.

Призоваваме всички, които са включени в спирането на огъня, да прекратят връзка физически и политически с "Ислямска държава" и фронтът "Ал Нусра". Съгласни сме, че доставките на хуманитарна помощ трябва да започнат или да бъдат подновени, обясни Джон Кери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Преговори във Виена се опитват да рестартират мирния процес за Сирия

Световни и регионални сили започнаха преговори във Виена, като целта е да бъде възстановен процесът по постигане на мир в Сирия, предаде Би Би Си. На срещата има представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Турция, които..

публикувано на 17.05.16 в 15:41

Джон Кери започва поредица от срещи за решаване на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва от днес в Европа поредица от срещи за решаване на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен. Снощи той разговаря със саудитския крал Салман в момент, в който се правят опити за спиране на боевете и насърчаване на..

публикувано на 16.05.16 в 07:17

20 души загинаха след атака на ИДИЛ над болница в Сирия

20 души са загинали след атака на групировка "Ислямска държава" над болница в севеносирийския град Дейр ез-Зор. При атаката на ИДИЛ са били убити най-малко 20 членове на сили поддържащи режима в Сирия , поясни Рами Абдел Рахман , директор на..

публикувано на 14.05.16 в 17:25