Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Био земеделието в България е бутиково, а европейските субсидии дават възможности

Снимка: Архив

Био храните - какви са предимствата от тяхната консумация, защо трябва да предпочитаме природосъобразното земеделие пред конвенционалното?

Мнение по темата в "Радиоприемница" на доц. Виолета Божанова от Селскостопанската академия и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България.

В отглеждането на култури вече има важни инструменти, с които се преминава от конвенционалното производство към т.н. устойчиво/екологично/. Тези инструменти включват: подходящи агро-технически практики, отглеждане на подходящи култури за съответния регион, създаване на нови сортове и иновативно селектиране.

Така доц. Виолета Божанова коментира устойчивата идентификация към отглеждането на еко продукти. Според нея, ако конвенционалното земеделие се прилага разумно, може и да не бъде опасно. Основните вреди обаче са свързани с химичните вложения, които замърсяват околната среда, създават големи разходи и намаляват биологичното разнообразие. Биологичното земеделие почива на екологични принципи за равновесие. При него не се допускат синтетични пестициди, но се използват такива, които са синтезирани по органичен начин.

Препоръчва се между 8 и 10 процента от обработваемата площ на една страна да бъде екологично селскостопанско производство. В България този стремеж е към 4-5 процента. През последните години чрез специални мерки в Оперативните  програми нарастват площите с био земеделие. В момента в нашата страна има бутиково производство на уникални хлябове, които се произвеждат с био култури, обяви доц. Виолета Божанова в "Радиоприемница" по Радио София.




Практическото използване на екологията в селскостопанското производство коментира и Меглена Антонова от "Грийнпийс"-България.

Меглена АнтоноваГолемият интерес от страна на производители и потребители се обяснява с осъзнаването на потенциала на био производството. Трудностите, свързани с него идват от това,че не е популярно, както конвенционалното. Това производство трябва да се обяснява чрез кампании и събития, твърди Меглена Антонова.

Нейните впечатления са, че най-голям интерес към био земеделието у нас проявяват дребните производители. Това са предимно млади хора, които се вълнуват от темата за опазването на околната среда. При преминаването от конвенционално към еко земеделие трябва да бъдат спасени изисквания за сертифициране. Важна част от подготовката е облагородяването на почвите, което изисква време, за да се възвърне био разнообразието в селското стопанство.

Мерките за подпомагане с европейски субсидии дават възможности за устойчиво земеделие, но е необходима промяна в нагласата към околната среда, от която си произвеждаме храната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57