Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампан - домът на пенливото вино

Снимка: pixabay.com
Шампан е област в Североизточна Франция. Мястото e прочуто с шампанското, което се произвежда там. Областта на прочутите пенливи вина се простира на около 145 км североизточно от Париж. В наши дни, Шампан обхваща площ от 33 000 хектара от лозята във Франция. Според действащите закони, шампанско може да се нарича единствено виното, което е произведено от лозя в рамките на областта и то в изби, в които се прави единствено шампанско.
Нашият слушател Цветан Точков е ходил в Шампан два пъти, по повод гроздобера във Франция, който се провежда за около седмица в средата на септември.

Гроздоберачите се веселят, обсъждат реколтата, пият вино. Работата не е лека, но пък добре платена, казва Цветан и добавя, че по негово мнение качеството на продукта не може да достигне нашето домашно вино. 

Какво още ни разказа Цветан Точков - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Годината е 1355-а...

"Активна" карта проследява над 200 г. промени на Второто българско царство

Фондация "Активна историческа карта" завърши новата си карта за Второто българско царство (1185 – 1396 г.) , предназначена за училища, учители и любители на историята. "Първо направихме цифрова карта на Третата българска държава, на Второто българско царство, предстои да съставим и на Първото. И в този период се водят войни, има териториални..

публикувано на 15.08.24 в 17:44

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица. След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата.  В..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

От Националния младежки форум запознаха депутати с 12 предлагани от тях неотложни мерки

От Националния младежки форум (НМФ) се обръщат към млади, активни граждани, организации, местна и национална власт с оглед на наслояващото се напрежение около законодателни, политически и социални проблеми, които се отнасят пряко до младите граждани на страната. Вчера представители на НМФ участваха в кръгла маса на тема: “Възможности за..

публикувано на 15.08.24 в 16:15
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10

Фотоизложба в помощ на климата

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение). Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата,..

публикувано на 15.08.24 в 13:14

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10