Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образование без раници днес и в България

Салман Кан създава платформата "Khan Academy" през 2006 година, с идеята тя да осигури безплатно достъп до знание на всички хора по света. Е, разбира се, за да се възползвате от видео уроците на "Khan Academy", трябва да имате достъп до интернет. И да разбирате английски. Поне допреди няколко години, когато с платформата "се среща" Иван Господинов. По това време Иван учи философия в Германия. Именно там разбира, че определено има какво да навакса в областта на математиката и за да запълни гимназиалните си пропуски, започва да използва платформата. Резултатите са толкова впечатляващи, че той решава да се отдаде на каузата да преведе уроците и на български. Така постепенно увлича след себе си екип, който днес е обединен от сдружение "Образование без раници".
Това е платформа, която съдържа видео уроци и много интрактивни упражнения по всички общообразователни предмети. Най-много разработено съдържание има по математика и информатика. Има и ммного партньорско съдържание, разбработено от институции като НАСА, галерия "Тейт"  и т.н.
, разказа в нашата Радиоприемница Розалина Лъскова, изпълнителен директор на сдруженеито. Заедно с нея ни гостува и един от най-дейните доброволци на организацията -  Николета Николаева, според която платформата е чудесен начин да запълним липсата на индивидуален подход в българската образователна система.

Всеки ученик от 1 до 12 клас може да ползва "Khan Academy" като допълнение към училищната си подготовка, като превърта, повтаря, спира или каквото реши видео уроците, както и като решава в удобно за него време приложените към тях интерактивни упражнения. Сайтът на български все още е в бета версия, но пък от "Образование без раници" са амбицирани да продължат работата по проекта ( ако усещате, че можете да ударите едно рамо с преводите, не се колебайте да се свържете с тях), а след като се погрижат за училищния курс, активистите за безплатно и свободно образование плануват да се захванат с адаптирането и на други образователни платформи като Corsera и Duo Lingo. Засега обаче усилията им са насочени изцяло към "Khan Academy".

С какво още може да ви бъде полезна тя, ще научите, ако изгледате видеото.

Розалина Лъскова и Николета Николаева в ''Радиоприемница''
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИЦ София–град и София–област с разяснителна кампания за еврофондовете

Еврофондовете заемат съществено място, когато говорим за средства. Те са важни за развитието на София, на Софийска област и на България.  От 28 септември 2021 г. до 22 октомври 2021 г. експертите от Областния информационен център София-град и София-област са провели срещи в 22-те общини на територията на Софийска област. Целта е да..

публикувано на 22.10.21 в 18:54
Сирак Скитник

138 години от рождението на Сирак Скитник

Сирак Скитник е роден с името Панайот Тодоров Христов на 22 октомври 1883 г. в Сливен. През 1898 г. постъпва в Семинарията в София и през тези четири години създава връзката си със софийската литературна бохема. Следва изявата му като поет и раждането на псевдонима. Той е виден критик, художник, поет. През 1935 г. Сирак Скитник е назначен за..

публикувано на 22.10.21 в 18:16

„Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“ вече на книжния пазар

100 години след рождението на Тодор Живков, на българския книжен пазар излезе книгата „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“.  На 18 октомври, издателство „Кръг“ представи подробния исторически анализ за живота на лидера на БКП. Автор на книгата е журналистът Иван Бакалов , който разкрива малко известни факти за Живков и неговите..

публикувано на 22.10.21 в 16:11

Проф. Радка Аргирова: Антителата след естествено преболедуване от Covid-19 не винаги предпазват

Въвеждането на  зеления сертификат е закъсняла мярка . Това каза в ефира на Радио София вирусологът  проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология  и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.  „Трябваше да бъде през цялото лято тази мярка да съществува. От тази заповед..

публикувано на 22.10.21 в 15:26

София става столица на дигиталните изкуства с осмото издание на DA Fest

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 26 до 30 октомври 2021 г. Фестивалът се организира от Национална художествена академия и Фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. „DA Fest е продължение на магистърската програма за дигитални изкуства. За нас е необходим..

публикувано на 22.10.21 в 15:23
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Електоралните нагласи може да се променят след събитията от последните дни

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, за  Румен Радев биха гласували 51,2%  от гласуващите, за  Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%.  Данните са от изследване на  „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио . Изследването е проведено с таблети,  между 10 и..

публикувано на 22.10.21 в 14:46
Някои вече крачат с усмивка към виртуалната реалност

Да не пренебрегваме рисковете от смесването на виртуална и материална реалност

В контекста на сриване на платформите и свидетелстване за реч на омразата и алгоритми за пристрастяване от Франсис Хауген, Фейсбук обяви мега проект: разработване на Метавселена. Това може да е маркетингов трик, заради сериозно наранен имидж. В същото време компанията наистина иска да се превърне в нещо такова и вероятно има известна готовност,..

публикувано на 22.10.21 в 14:03