Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Майда Тихолова: Ротавирусните инфекции са масови сред най-малките и водят до усложнения

В началото на годината Министерският съвет прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, с обхват от 2017 до 2021 г.

До този момент се стигна след анализ на данни от университетските болници, лаборатории и центрове, свързани с лечението на тези заболявания, които са масови и засягат най-вече деца до 2-годишна възраст.

Сега, ако родител реши да постави ротаваксина, това може да стане при личния лекар (през устата на детето) и тя ще бъде заплатена 100% от бюджета на здравното министерство. Всъщност така - с приемането на програмата, България изпълнява препоръките на СЗО в тази област.

Специален гост по тази тема е проф. Майда Тихолова. Тя доскоро беше национален консултант по инфекциозни болести и е ръководила работната група по изготвянето на националната програма.

В световен мащаб проблемът действително е много сериозен. Диарийните заболявания са втората причина за смърт на деца до 5-годишна възраст – обясни проф. Тихолова в „Часът на здравето“. - А опасността при ротавирусните инфекции произтича: първо - поради масовостта им, и второ – заради тежките форми на боледуване.
И то от 6 до 24 месеца - една възраст, която е безкрайно уязвима, когато тежките промени във водния, солевия и киселинно-алкалния баланс на организма най-бързо водят до катастрофа. Това е възрастта, когато много деца са засегнати от ротавирусните гастроентерити. Именно те са най-големия причинител за обезводняване след холерата… След раждането си над 95% от децата до 5-годишна възраст се заразяват с ротавируси. Най-тежките и рискови форми на заболяването са до 2 години.

  • Хигиенните мерки често не са достатъчни за предпазване. Единственото профилактично средство са ваксините.
  • Когато едно дете повръща и е с диария, и този проблем не може да бъде преодолян до 6-8 часа, бързо го заведете на лекар. Овладяването трябва да стане в болнични условия.
  • Ваксината не предпазва от заразяване, а от тежко прекарване на заболяването.

Чуйте цялото интервю с проф. Майда Тихолова, за да научите симптомите, дали се придобива имунитет, заразяват ли се и възрастни хора, възможните странични ефекти, опита в Европа и света.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислава Ризова поставя мечтания "Оскар" в театъра в Кюстендил

Станислава Ризова  е завършила „Драматургия“ в НАТФИЗ и Музикално-сценична режисура“ в Музикалната академия и вече има поставени 8 авторски пиеси. На 8, 9 и 10 февруари предстоят представленията и на деветата в Малка зала на Общински драматичен театър – Кюстендил, на спектакъла  "Оскар" от Клод Мание , на който Съни (както я наричат приятелите),..

публикувано на 31.01.23 в 11:29

Контрольор-инспектори от ЦГМ вече издават фишове за неправилно паркирани автомобили

Зоните за платено паркиране в София са най-натоварени в часовете  между 10.00 и 14.00 ч ., каза пред Радио София  Румяна Милова  – директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в "Центъра за градска мобилност“. Тя добави, че по това време се наблюдават и повече неправилно паркирали автомобили. „Това ни накара, нашите контрольори да издават..

публикувано на 31.01.23 в 09:32

Облачно и ветровито, с температура в София около 3°

Днес облачността ще е променлива, значителна над планините и главно там ще има валежи от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 3°. Над планините ще преобладава облачно и ветровито..

публикувано на 31.01.23 в 07:35

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04