Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Николов: Няма място за его, което да препъне работата на една машина, каквато е Б.Т.Р.

4
Славчо Николов
Снимка: Ани Петрова, БНР
Гост на предаването "Кой кой е" бе музикантът Славчо Николов - композитор, китарист на група Б.Т.Р., на група "Фондацията". Свири и в струнния квартет "Сезони".  Той е автор на пилотния сингъл на предстоящия албум на Б.Т.Р. - "Моята сила". Песента беше представена за първи път в ефира на Българското национално радио, а на живо пред публика на големия концерт за 50-годишнината на "Щурците".

До края на годината Б.Т.Р. издава новия албум

"В момента сериозно работим върху албума, текат записи. Работим едновременно шест песни и се надяваме до края на годината да сме готови с албума и да направим догодина голям концерт - промоция. Спрели сме се на Зала 1 на НДК, тече подготовка и за това", каза Славчо Николов. За писането на песни казва, че понякога бързо и спонтанно стават нещата, но понякога трудно разработва някоя идея, която е оставил да отлежи:

"Творческият процес е хем много приятен и в същото време и много труден. Човек трябва да има възможност да остане насаме със себе си и да  си събере мислите и да се надява да го споходи вдъхновението", споделя музикантът. Първи написаното чуват съпругата му или вокалистът на Б.Т.Р. - Наско (Атанас Пенев).

"Съпругата ми има ухо и отношение и любов към нашата група, винаги се опитва да дава съвети, тя направи страхотен филм за група Б.Т.Р., така че тя е един от хората, които чуват първи. И, както казах,  Наско е другият, защото се съобразявам с него в каква тоналност да е песента. След това го представям на групата, разбира се, защото те са "ОТК-то и те казват: това да, това не. Ние сме зрели хора и обсъждаме.  Всички искаме най-доброто за нашата група. Няма място за его, което да препъне работата на една такава машина, каквато е Б.Т.Р", каза китаристът.

Споделя, че за него е било голяма част участието в концерта на "Щурците" в Арена Армеец в началото на юни за 50-годишнината на групата. Славчо Николов заедно с Иван Лечев заеха мястото на Петър Гюзелев, който ни напусна през 2013 година. Б.Т.Р., както и "Фондацията", в която Славчо свири, бяха сред гостуващите групи.

"Сантиментален концерт и празник на рок музиката в България"


"Да се докоснеш до такива интелигентни хора, каквито са Кирил Маричков, Валди Тотев, Ванката Лечева, Жоро Марков, беше страхотно изживяване", споделя Славчо Николов. Концертът ще има продължение в няколко града - на 14 август във Варна, на 3 септември в Пловдив и на 5 септември на фестивала "Аполония" в Созопол.

Славчо Николов разкри и кои са следващите песни в предстоящия албум на Б.Т.Р. - "Невидими стени", "Никога преди", "Подземни реки" - по думите му, с доста по-мрачни текстове, в сравнение с пилотния сингъл "Моята сила".

"Те са със социална насоченост, за неща, които ни заобикалят - виждаме какво се случва, не всичко е много радостно, но в същото време има и толкова прекрасни неща, за които си заслужава човек да живее, заслужава си да умре", казва музикантът.

"Не мога да приема простотията"

"Затова се опитваме да направим до колкото можем стойностна музика, която да говори на някои хора. Има хора, които никога няма да чуят нашата музика, а то и не трябва", казва Славчо Николов.

Не приема т. нар. рап течение в България. То възпитава на първосигналното и първичното. Нашата роля е да възпитаваме в другото, допълва Славчо Николов.

Още за работата му в Б.Т.Р., за предстоящите им концерти това лято, за любовта му към класическата музика, за семейството и мечтите на Славчо Николов - чуйте звуковия файл!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19

Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива "Тийн мрежа за проверка на факти" се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект "Media Wise" и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от..

публикувано на 30.05.24 в 17:15

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи. Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, коментира пред Радио София Лили Стоянова – член на АБЗ. „Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със..

публикувано на 30.05.24 в 16:23

Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

Във вторник се проведе конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", организирана от Българската търговско-промишлена палата и Българо-Хърватски бизнес клуб. От 2023 година Хърватия официално въведе еврото за разплащателно средство в страната. На конференцията беше обсъден опита на държавата и..

публикувано на 30.05.24 в 15:06
Актьори от школата

В НАТФИЗ - курс за български актьори на института "Лий Страсбърг"

След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община –..

публикувано на 30.05.24 в 14:20