Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как корабът "Емона" стига от Бургас до Кърджали

Плавателният съд претърпява корабокрушение на сушата, днес е една от атракциите на града

4
Снимка: wikimapia
Пътешествайки из Кърджали и региона, ние от "Радио София" се натъкнахме на много истории - някои очаквани, други - изненадващи. Оказва се, че Кърджали е "център на язовирното плаване в България", както с усмивка ни разясни директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов. Два прочути кораба се намират тук - единият е изпълнен с живот (макар и алтернативен), другият е съвсем "пенсиониран".

Първият български метален кораб "Галата" , построен в корабостроителницата във Варна, е част от “финикийския флот“, както са наричали петте плавателни съда - „Галата”, “Созопол”, “Обзор”, “Бяла” и “Шабла”, плаващи  от Варна до Мичурин и обратно. В края на 60-те години корабът потъва край Балчик , но по-късно е изваден, закърпен и изпратен на язовир „Студен кладенец“, където свързва откъснатите от Кърджали места по бреговата линия на язовира. В края на 80-те години е "пенсиониран".

Първият български пътнически кораб "Емона" пък днес е една от големите атракции на Кърджали, превърнат е в ресторант, при това включен в списъка на 100-те национални ресторанта в България (ресторантски аналог на 100-те туристически обекта). За него ни разказва Мирослав Шопов, като интересни щрихи добавя и Красимир Ангелов. Мирослав Шопов е един от най-добрите родни яхтсмени, участвал в редица състезания на Черно и на Бяло море. От 12 години стопанисва "Емона", чиято история е като сюжет за филм. С неговото пускане на вода през 1942 година (по настояване и лична идея на цар Борис III) е поставено началото на пътническия морски транспорт у нас. Кръстен е на старогръцкото име на Стара планина "Аемон", дълъг е 39 метра, широк е 7, водоизместването му е 217 тона. До 1979-а корабът осъществява регулярни курсове между Бургас и (тогава) Мичурин. След това на един друг забележителен кърджалия му хрумва идеята "Емона" да бъде "докарана и пусната" в язовир Искър. Става дума за капитан Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта, вписан в книгата на рекордите "Гинес", неговото име днес носи яхтклуб във Варна, на който той е бил съосновател. Кап. Георгиев очевидно е бил човек с размах и въображение. Идеята му е подкрепена от тогавашния кмет на Кърджали и "Емона" поема от Бургас за Кърджали. "Изминаването на тези 450 километра - разказва Мирослав Шопов, - е било истинско приключение, изпълнено с много перипетии. Реално пътят между двата града е 300 км, но се налагат заобикаляния, не по всеки път може да мине кораб, теглен от влекач, внесен от Източна Германия, способен да „влачи“ три съветски танка". На всичкото отгоре, на 13-ия ден от пътуването си  "Емона" претърпява корабокрушение и се превръща в единствения кораб, сторил това на суша. Обратното качване на платформата си е било "мегазадача" и е родило куп закачки и вицове (тук се намесва Красимир Ангелов), защото стопанката на дома, в чиито двор "круширал" корабът, се казвала Емине (без майтап) и "като се събудила Емине, видяла сред доматите на двора кораба "Емона". И друга история - как като влизал кораба в Кърджали, освободили всички деца от училище ("знаеха, че така и така ще избягаме"), за да гледат как "Емона" се движи по бул. "България“, пред нея върви екип на енергото, реже кабелите, за да може да премине кораба, след него друг екип свързва жиците, за да има ток."

Тук Мирослав Шопов "поема топката" и разказва как корабът е приводнен в язовир „Кърджали“ и вози групи под егидата на "Балкантурист". Сега вече е ресторант, винаги пълен и задължителна атракция за тези, които посещават Кърджали. Мирослав е убеден, че вече не е редно да плава, затова е закотвен. За трудностите при поддръжката ("защото нивото на язовира се мени, може да се покачи с два метра за 24 часа"), за рибата, раците и мидите, които се предлагат - чуйте в интервюто, както и защо в язовир Кърджали се отглеждат най-вкусните шарани в България.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са злоупотребите със средства върху икономиката?

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022" според класацията на британската група "Икономист. Утре, 8 февруари 2022 г. в литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата събитието "Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Подробности пред Радио София разказа Мила Мошелова. "Аз виждам..

публикувано на 07.02.23 в 18:18

Depeche Mode

Специално събитие, цели да ознаменува 30 години от издаването на ключовия албум на Depeche Mode "Songs of Faith & Devotion" (1993) — проект, който  не само бетонира мястото на бандата от Базилдън в алтернативната музикална история, но и почти води до нейния разпад след изтощителното и изпълнено със синтетика 14-месечно турне "Devotional / Exotic"...

публикувано на 07.02.23 в 18:07

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта? Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости. Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13..

публикувано на 07.02.23 в 16:31

"Пред Блока" с първи акустичен концерт

Организацията в подкрепа на млади български музиканти “Пред Блока” ще представи първия си акустичен концерт за 22023-а година. Това е първото им събитие за тази календарна година. То ще се случи този четвъртък - 9 февруари 2023 г. На сцената авторска музика, а и някои обичани от публиката парчета ще изпълнят - DeВяра и Jeko(v).  . По повод..

публикувано на 07.02.23 в 15:22

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание. То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и..

публикувано на 07.02.23 в 14:29

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23