Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спаска Тарандова:

Библиотеките са възможност за учене през целия живот

Снимка: pixabay.com
Грамотността във всичките й аспекти продължава да бъде основен инструмент за това хората да бъдат по-успешни. Усилията и съзнанието на ангажираните с това специалисти и културно-просветни институции трябва да бъдат оценявани и поощрявани. Това каза в студиото на Радио София изпълнителният директор на фондация "Глобални библиотеки - България" Спаска Тарандова, в контекста на предстоящия от 9-ти до 11-ти ноември Национален форум с международно участие: "Библиотеки днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнението на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“. 

Форумът ще се проведе за втора година и ще бъде под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На него ще бъдат представени водещите тенденции в международната практика за достъп до информационни ресурси, полезни услуги за гражданите и развитието на библиотеките като центрове на местните общности.

Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA), Финландската библиотечна асоциация и Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR) също ще споделят своя опит.

Повече за целите на форума и вече постигнатото, успяват ли българските библиотеки да отговорят на нуждите на гражданите в съвременния свят на бързо развиващи се технологии и до къде стигна процесът на дигитализиране на библиотечните фондове у нас - чуйте в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са съвременните обществени феномени?

Благослав Михайлов е влогър, който прави видео изследванията на съвременни обществени феномени. Михайлов е IT специалист, завършил е образованието си в Англия и е създател на платформата "Стража" , където публикува изказванията на народните представители. Тъй като България е трета в света по брой на IT специалисти на глава от населението, той..

публикувано на 29.09.23 в 15:35

"Lucky number Nick" с общ концерт с австрийците "Marina & the Kats"

Българската алтърнатив сърф пънк банда "Lucky number Nick" ще зарадват своите почитетели с концерт заедно с австрийските суинг-джаз-рокабили фурии Marina & the Kats. Двете групи се различават по стил и звучене, но все пак имат допирни точки в епохата, от която идва тяхната музика. "Marina & the Kats" са банда стилово различна от..

публикувано на 29.09.23 в 14:50

Историческото развитие на българо-турската граница в проект на германския артист Янис Шрьодер

До 13 октомври в Гьоте-институт е изложена експозицията  "Европейска граница: Изследване на лични географии в българо-турската гранична зона" . Художествено-изследователският проект е на германския артист Янис Шрьодер. Изложбата запознава с историческото развитие на българо-турската гранична територия. Куратор е  Радослав Механджийски . Пред Радио..

публикувано на 29.09.23 в 14:08

Образованието и гражданските процеси в обществения живот

Как гражданите участват в обществения живот на страната и как образованието влияe на гражданските процеси е акцент в дискусията с  политолога Светлин Тачев, автор на книгата „Новият преход“.   В предаването „Радиокафе“ гостуваха и Кристина Верославова и Камен Банковски от СРЕДА,  за да разкажат повече з а предстоящата инициатива „Промяната в..

публикувано на 29.09.23 в 14:01

Отбелязваме Деня на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето. От днес Дружеството на кардиолозите започва национална информационна кампания под надслов "Използвай сърцето си, за да знаеш", насочена към превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Активният спорт, ходенето пеш, сексът и много други физически занимания означават здраве за сърцето, казва д-р Станиан..

публикувано на 29.09.23 в 12:11

Дигитализация и в УниБИТ

Какви са учебните програми в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и как върви дигитализацията в учебния процес? По темата говори ректорът на учебното заведение - проф. д.н. Ирена Петева. Тя посочи, че дигитализацията се активизира по време на ковид кризата. "И в двата факултета, в единия от които се обучават..

публикувано на 29.09.23 в 12:06
ФЖМК се намира зад университетската Ботаническа градина в София

Какво ново изучават бъдещите журналисти?

Има ли нови специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към СУ "Св. Кл. Охридски  и какви са съвременните журналистически похвати? Подробности пред Радио София разказа деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова. По думите й тази година няма спад на интерес към факултета, а напротив - специалностите се радват на много голям..

публикувано на 29.09.23 в 11:26