Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре НС решава дали да отпадне лекарственият мораториум

| обновено на 20.12.17 в 09:41
Снимка: michaelshouse.com

Предложението за отпадане на мораториума върху плащането на иновативни лекарства за догодина ще бъде разгледано на утрешното заседание на Народното събрание. Това решиха тази сутрин председателите на всички парламентарни групи. Под решението са сложили подписите си всички председатели на парламентарни групи.

Вчера управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще предложат на председателски съвет отпадане на на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., съдържащ именно спорния мораториум. 

Пълната забрана за лечение с иновативни лекарства, предвидена в здравния бюджет за 2018, беше преосмислена заради сериозното обществено недоволство. 

По искане на БСП депутатите трябва да обсъдят и актуализация в бюджета на Здравната каса за догодина в частта за осигуряване на повече средства за лечение на пациентите с онкологични заболявания.

Днешното решение, което вероятно ще доведе до отпадане на мораториума е постигнато при пълно единодушие. Лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ изтъкнаха ролята си затова решение, дори напомниха кой и кога го е внесъл като предложение. Нинова подерта:

В случая наистина не е важно, БСП, ГЕРБ, егото ни. Важното е, че най накрая има резултат, който удовлетворява болните хора.

Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов не коментира дали забраната за иновативните терапии е била грешка или не, но че е важно да се намали напрежението, което по думите му, е било изкуствено създадено:

Когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората, по-добре е да направим компромис и да се върнем обратно назад, защото явно не сме успяли добре да представим мерките, които се предприемат в тази посока. Започнем ли да си изписваме като политически дивидент кой какво е направил, кой го е инициирал първи, смятам, че това ще бъде некоректно и ще се върнем отново в един безсмислен дебат.

Без дебати днес парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Ивайло Константинов, който напуска парламента по собствено желание.


Депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за ограничаване на административното регулиране. Със законопроекта се цели значително намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, като ще се спести време и разходи във връзка с предоставяне на информация относно съдебния статус на гражданите.


Промените ще засегнат 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Възможно е парламентът да удължи своето работно време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

М. Петрова: Дебатите около мораториума върху иновативните лекарства оставиха обществото в информационно затъмнение

Специалистът по медицинско право, адвокат Мария Петрова , коментира в "Преди всички", че дебатите "за" или "против" мораториума върху иновативните лекарства са оставили обществото в информационно затъмнение. У нас и преди мораториума имаше..

обновено на 20.12.17 в 10:01