Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Петрова: Дебатите около мораториума върху иновативните лекарства оставиха обществото в информационно затъмнение

| обновено на 20.12.17 в 10:01
Снимка: БГНЕС

Специалистът по медицинско право, адвокат Мария Петрова, коментира в "Преди всички", че дебатите "за" или "против" мораториума върху иновативните лекарства са оставили обществото в информационно затъмнение. У нас и преди мораториума имаше невъзможност за различни групи болни да се лекуват, подчерта тя:

Създаде се една огромна спекулация как или за хората с редки заболявания, или за хората с онкологични заболявания няма да има лекарства. Никой не излезе да каже, че съществуват механизми тези лекарства да бъдат набавени извън тази, да я наречем, условна забрана, която параграф шести въведе в Закона за бюджета. Сред лъжите, които чухме, бяха, че всички сме обречени на геноцид, защото проблеми с  редките заболявания и тяхното лечение винаги е имало. Нека не забравяме множеството дела от преди две години, които се водеха срещу Министерство на здравеопазването, когато не се осигуриха лекарства за онкоболни. И към момента, преди да го има този така наречен "мораториум", имаше немалки групи от хора, които бяха лишени от възможност да се лекуват.

На Председателски съвет в Народното събрание ГЕРБ ще предложи на депутатите да гласуват отпадане на мораториума върху новите лекарства за онкоболни, приет преди дни. Това стана ясно от разпространено вчера изявление на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Утре НС решава дали да отпадне лекарственият мораториум

Предложението за отпадане на мораториума върху плащането на иновативни лекарства за догодина ще бъде разгледано на утрешното заседание на Народното събрание. Това решиха тази сутрин председателите на всички парламентарни групи. Под решението са сложили..

обновено на 20.12.17 в 09:41