Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Оставката на всеки народен представител е въпрос на личен акт

Снимка: БГНЕС

Оставката на всеки народен представител е въпрос на личен акт и Народното събрание не може да спре един депутат, ако той реши, че вече не желае да е такъв. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет:

Конституцията изисква НС да се обяви, че това е решение, което народният представител е взел самостоятелно, без външна намеса и да санкционира това му решение. Решението на Конституционния съд ще действа и занапред, тоест в настоящия случай се констатира, че е нарушена Конституцията по редица текстове, но няма да се санкционира това, че народният представител е останал. Депутатът, който е бил обект на дискусия, респективно на отказа да бъде освободен, сам трябва да реши как да постъпи, тоест Конституционният съд не може да му каже, че вече не е народен представител.

Цялото интервю с доц. Наталия Киселова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Конституционният съд: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

Почти четири месеца след като мнозинството в Народното събрание не уважи искането на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да напусне парламента, Конституционният съд обяви този отказ за противоконституционен. Решението, което идва след жалба на БСП,  е взето..

обновено на 30.01.18 в 15:47