Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресилени и спекулативни са твърденията на БСП за незачитане на Конституцията от ГЕРБ, коментираха управляващите

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ определиха като пресилени и спекулативни твърденията на БСП, че казусът с оставката на Делян Добрев е незачитане на конституционните норми. 

Председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов припомни, че в Конституцията изрично е записано, че Народното събрание е органът, който обсъжда подадена оставка и се произнася с решение:
Народното събрание, а не Конституционният съд е овластен от конституцията орган да се произнесе по прекратяване на пълномощията на народен представител на основание на подадена оставка.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Валери Жаблянов

БСП: ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев да подаде оставка

От БСП обявиха, че ГЕРБ умишлено нарушават основния закон, след като не се съобразяват с решението на Конституционния съд за Делян Добрев . По-рано днес съдът обяви за противоречащ на основния закон отказа на Народното събрание да прекрати депутатските..

публикувано на 30.01.18 в 17:18

Конституционният съд: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

Почти четири месеца след като мнозинството в Народното събрание не уважи искането на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да напусне парламента, Конституционният съд обяви този отказ за противоконституционен. Решението, което идва след жалба на БСП,  е взето..

обновено на 30.01.18 в 15:47