Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев да подаде оставка

Валери Жаблянов
Снимка: БГНЕС

От БСП обявиха, че ГЕРБ умишлено нарушават основния закон, след като не се съобразяват с решението на Конституционния съд за Делян Добрев. По-рано днес съдът обяви за противоречащ на основния закон отказа на Народното събрание да прекрати депутатските правомощия на Добрев. Валери Жаблянов от БСП представи позицията на Изпълнителното бюро и отново призова Добрев да напусне Народното събрание


Конституцията е категорична за всички случаи, в които може да бъде прекратен мандатът на народен представител и решението на парламентарната група на ГЕРБ с мнозинство да не бъде прекратен този мандат е същинското нарушение на основния закон на държавата. Конституцията на Република България изрично оказва, член 72, условията за прекратяване на пълномощията на народен представител. Политическата отговорност за това нарушение на Конституцията е на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и на цялата парламентарна група. Това нарушаване на Конституцията е умишлено. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Конституционният съд: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

Почти четири месеца след като мнозинството в Народното събрание не уважи искането на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да напусне парламента, Конституционният съд обяви този отказ за противоконституционен. Решението, което идва след жалба на БСП,  е взето..

обновено на 30.01.18 в 15:47
Данаил Кирилов

Пресилени и спекулативни са твърденията на БСП за незачитане на Конституцията от ГЕРБ, коментираха управляващите

ГЕРБ определиха като пресилени и спекулативни твърденията на БСП, че казусът с оставката на Делян Добрев е незачитане на конституционните норми.  Председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов припомни, че в Конституцията изрично е..

публикувано на 30.01.18 в 17:23

Доц. Наталия Киселова: Оставката на всеки народен представител е въпрос на личен акт

Оставката на всеки народен представител е въпрос на личен акт и Народното събрание не може да спре един депутат, ако той реши, че вече не желае да е такъв. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доц. Наталия..

публикувано на 30.01.18 в 16:33