Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашият глас:

Ползвателите на услугата "Асистент за независим живот" отново ще бъдат оценявани за трудова и учебна дейност

При индивидуалната оценка да се отчита личната ситуация на всеки от кандидатите, настояват хората с увреждания

В предаването „Вашият глас“ отново отправихме поглед към поредния проблем, на който институциите не обръщат внимание. Днес фокусът ни бе насочен към социалната услуга "Асистент за независим живот". Ползватели на услугата са лица, които са навършили 18-годишна възраст към момента на започване ползването на социалната услуга и имат 90 и над 90% трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ.

Ползвателят трябва да има постоянен адрес на територията на Столичната община, а за учащи и студенти - да имат и/или настоящ адрес на територията на Столичната община. Лицата трябва и да не са ползватели на сходни социални услуги през периода на ползване на  услугата "Асистент за независим живот". С решение на Върховния административен съд от декември 2017-та година обаче, точките за учебна дейност и труд бяха премахнати за кандидатите на услугата. По тази причина се надигна недоволство от страна на ползвателите й, които ползват асистентски часове за труд и учебна дейност. През миналата седмица пък Столичният общински съвет реши, че кандидатите-ползватели на социалната услуга отново ще получават тези допълнителни точки.

Първоначалният вариант беше основан изцяло на принципите за независим живот чрез лична помощ, каза Ваня Пандиева, която е работила върху първоначалния вариант на наредбата и е ползвател на услугата "Асистент за независим живот". 

Това е един модел, който е популярен в много европейски страни. Той е и основан на правото на човек с увреждане първо да бъде самоовластен, т.е., да познава много добре личните си нужди. Да знаеш за какви дейности от своето ежедневие, за колко време и колко често ще имаш нужда от лични асистенти, който да компенсират увреждането. Това, което аз не мога да правя, да го прави асистентът, но в избрано от мен време, по начин, по който аз се чувствам добре. Спрямо тази индивидуална оценка, която вече се прави със социалните служби, се определят индивидуален брой часове, които аз разпределям в месеца.

Не трябва приоритетно да се дават точки за работа, а при индивидуалната оценка да се отчита личната ситуация на всеки от нас, допълни Ваня Пандиева.

Хари Хараламбов, който е юрист по образование, е ползвал е услугата на Столичната община, но тази година по лични причини не е кандидатствал. Относно Наредбата за предоставяне на социалната услуга „Асистент за независим живот”, Хари Хараламбов посочи, че това е единственият документ, който е лъжлив нормативен документ. Там повечето разпоредби, повечето правни норми, не съответстват на обективната действителност и всъщност са написани така, че да скрият много от нещата, които реално се случват при предоставянето на тази социална услуга.

Вяра Петрова - директор на отдел "Интеграция на хора с увреждания, програми и проекти" в Столичната община, обясни за предаването "Вашият глас" решението, което гласува Столичният общински съвет:

СОС реши кандидатите – ползватели на социалната услуга "Асистент за независим живот" ще бъдат оценявани за трудова и учебна дейност, както и да им се предоставят точки и часове за това. Това решение е съобразено в защита на интересите на хората с увреждания, също така е съобразено и с решението на ВАС. Ползвателите  на услугата за 2018 г. ще бъдат оценявани за трудовата и учебна дейност, т.е. ще бъде заплащано за това на асистентите, каза Вяра Петрова.

Ако и вие имате неразрешен проблем, свързан с институциите в София, а не знаете към кого да се обърнете - потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg или на телефон 02/9336 200. Не забраявйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03