Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите не трябва да разчитат само на медикаментозната терапия

Проф. Боянова: Аутизмът не се причинява от "отравяне с живак или олово"

Снимка: nmd.bg

Иновативни за страната ни образователна платформа за терапия за деца, страдащи от аутизъм, дислексия, хиперактивност и разстройство на слуховата обработка, както и метод за бързо обучение по английски език бяха представени в столицата от Европейския център по невронауки. Предложената технология вече се използва в някои страни от Европа, в САЩ.

Могат ли заниманията он лайн да бъдат в помощ на децата с тези проблеми, към какви специалисти трябва да се обръщат родителите и кои са ефективните терапии? Отговорите потърсихме от проф. д-р Виолета Боянова, ръководител на департамент „Здравеопазване и социална работа“ в Нов български университет - невролог, логопед, специалист с дългогодишен опит в работата с деца с аутизъм, затруднения в говора, хиперактивност. Проф. Боянова е създател на Центъра за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в детска възраст:

Снимка"Всяко едно от тези нарушения се отразява върху обучението на децата, те имат обикновено обучителни трудности и трудности в адаптацията към училище. Но това се неща, за които ако се помогне навреме, нещата могат да се нормализират", посочи проф. Боянова. По думите й, в много тежките случаи, както и да се работи, винаги има някакъв дефицит. Но при децата с изоставане в езиковото развитие, децата със заекване, хиперактивност, дефицит на внимание и аутизъм може да има добър резултат. Според специалиста, диагнозата "аутизъм" се преекспонира - всяко едно нарушение се третира така.

"Това е безобразие. Когато родителят чуе диагнозата "аутизъм", това не него е присъда, а не диагноза", каза проф. Боянова. По повод трудностите при разпознаването на болестта при децата, тя посочи, че МОН има изискване всяка година учители в детски градини и училища да се обучават по темата. И различният подход вече се усеща - педагозите не смятат, че тези деца не могат да останат в учебните заведения.  

Проф. Боянова подчерта, че родителите трябва да се обръщат единствено и само към професионалисти. Тя посочи, че според нейно проучване и резултати от изследвания на 46 деца с аутизъм, няма никакви основания да се смята, че аутизмът се причинява от "отравяне с живак или олово".

"На базата на това проучване и на данните, които чета, мога да кажа, че хипотезата, че децата са "отровени с тежки метали" не е актуална и родителите не бива да се поддаават на това, че някой ще измъкне живака от детето и по този начин ще го излекува. И това по правило струва доста пари", посочи проф. Боянова.

Това, което трябва да потърсят родителите, са специалисти - лекар, психолог и логопед.  По отношение образователните платформи, които предвиждат он-лайн обучение, проф. Боянова каза, че децата с аутизъм обичат да работят с компютри и това трябва да се използва в лечението. Специалистът предупреди, че не бива родителите да позволяват да стават "жертва" на децата, заради заболяването им.

Още подробности - чуйте в звуковия файл!

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05