Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специалисти и ценители - на едно мнение:

Гладуването е най-големият враг на отслабването

Разнообразието, плодовете и зеленчуците са най-препоръчителни за началото на пролетта

Снимка: chefstable.bg
Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница.

Днес ни гостуват д-р Анна Йорданова – специалист по хранене и диететика, и Николай Коев от zavedenia.bg.

В края на зимата по-добре е да съставим и да спазваме здравословен режим на хранене – коментира д-р Анна Йорданова. – Ако го обединим и съчетаем с диетичен – още по-добре.
Начинът, по който живеем, храним се, мислим, движим се… - се отразява и на гените. През зимата са поизчерпани депата с витамини и минерали в организма. Затова по възможност трябва да консумираме повече плодове и зеленчуци, и то сурови.

През зимата хората са яли месо, по-мазно. Сладкото повишава настроението и енергията, но това е временно, псевдо ефект е. Снимка

Когато консумацията е без режим, без изчисляване на приеманите калории, лесно се стига до крайност, която води до натрупване на килограми.Не бива да забравяме да се движим през зимата. И ако нещо ни е спирало, през пролетта и лятото за разходките няма пречки.

Над 90 на сто от хората, които се консултират при д-р Йорданова, се хранят по два пъти на ден – нещо, което е далеч от здравословните препоръки. По думите на специалистката, режим може да се препоръча на всеки човек, независимо какво работи и в каква кондиция е, и то индивидуално изготвен хранителен режим.

Ако изключим вълната от почитатели на азиатската кухня, тенденцията сред много от готвачите е да ползват местни плодове и зеленчуци, и то според сезона, отбеляза Николай Коев:
Фестивалът Chef's Table, който продължава до края на тази седмица в София, е именно с такава насоченост – да изпратим зимата и да посрещнем пролетта с подходящи менюта. Снимка

Идеята на събитието е кулинарни звезди (от медиите например) да могат да представят пред клиенти и публика свои тематични концепции. Всъщност, в случая випове са не шефовете, а посетителите. Тази вечер започваме с шеф Борис Петров, утре е Ивайло Петков, след това – Иван Манчев, Димитър Дамянов и Антоан Верест.

Чуйте разговора на Олга Добрева с д-р Анна Йорданова и Николай Коев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още сме далеч от националната цел за иновации и изследвания

България не успя до момента да постигне поставените цели до 2020 година в Европейското иновационно табло. Индексът за страната ни е 49, което означава, че няма промяна спрямо предходната година, обясни пред Радио София Теодора Георгиева от фондация “Приложни изследвания и комуникации”. Засега оставаме, заедно с Румъния, единствените държави в..

публикувано на 05.08.20 в 09:59

Три пъти повече млади хора с коронавирус в света

Младите хода, които пълнят нощните клубове и плажовете, са причина за увеличаване на новите случаи на коронавирус в световен мащаб, като делът на заразените на възраст от 15 до 24 години за пет месеца се е утроил, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс. Анализ на СЗО на 6-те милиона заразени между 24 февруари и 12 юли показва,че делът..

публикувано на 05.08.20 в 08:48

Търси се сценарий за късометражен филм на тема "Свидетел"

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм. Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий и филмов проект. Целта на конкурса е да открива нови филмови таланти и да ги подкрепя в тяхното професионално развитие, да подпомага млади сценаристи и режисьори на късометражни..

публикувано на 04.08.20 в 20:10

Смели идеи и дръзки предизвикателства на TEDxVitosha LIVE

Това лято, след всички неочаквани обстоятелства, предстои безплатно TEDxVitosha LIVE събитие с интересни лектори и разкрития на вълнуващи загадки. Как се синтезира бъдеще? Какво стои зад числото 157? Отговорите на тези предизвикателство ще разкрият тази събота Спас Керимов и Антон Пенев на TEDxVitosha LIVE.  Присъстващите ще се докоснат на живо до..

публикувано на 04.08.20 в 19:35

Другата страна на хакерите - не толкова известна, но важна за всички

Думата хакер е имала позитивно значение, когато се е появила през 60-те години на миналия век. С нея са били назовавани специалистите, които вършат добре работата си и познават материята до най-малкия детайл. Негативната конотация се изгражда от Холивуд и медиите по-късно, обясни  Александър Наков - програмист и предприемач.  За да разграничат..

публикувано на 04.08.20 в 16:26

До плажа в Росенец достъп има, от Бургас искат документи за строителните дейности

Вече има свободен достъп до плажа в Росенец. Активисти на „Демократична България“ днес направиха изненадваща проверка дали огради препречват достъп до ивицата, но загражденията се оказаха преместени. Ден-два по-рано журналистката Генка Шикерова беше съобщила, че е възпрепятствана да стигне до плажа. „В събота не бях допусната от охраната“,..

обновено на 04.08.20 в 16:08

Емил Абазов: Туризмът внасяше много в бюджета, време е да получим помощ

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи - членове на обединението “Бъдеще за туризма” проведоха митинг за подкрепа на пл. "Народно събрание", за да заявят готовността си да отстояват исканията си. От бранша настояват за грантова схема в размер на 10 процента от оборота от миналата година, подобно на сходни решения в други държави от..

публикувано на 04.08.20 в 15:20