Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Върбанов: Всички се сблъскваме с цензурата, но свободата зависи от нас

Иван Върбанов
Снимка: Добромира Мицева, БНР
Съюзът на българските журналисти организира дискусия на тема "Кризата в медиите - криза в журналистиката!". Събираме журналистическата гилдия, не за да четем лекции, а за да застанем очи в очи и да говорим открито за проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени журналистите. Това събитие става още по-актуално и в контекста на доклада на „Репортери без граници“, посочи Иван Върбанов - главен секретар на Съюза на българските журналисти:

Всички ние се сблъскваме с проблеми като цензурата, автоцензурата, корпоративната журналистика. Голяма част от частните медии са поставени в една ситуация, в която капиталът или собственикът диктува съдържанието. И ние тук казваме, че свободата зависи от нас. Моето основно верую е журналистът да търси и да показва само истината с цената на всичко. Всичко друго е компромис.

Иван Върбанов припомни за внесените законодателни инициативи за задължителен колективен договор като тези, които са сключени в БНР, БНТ и БТА. В частните медии също е важно да има подобни договори, чрез които да бъдат гарантирани правата на журналисти. СБЖ ще настоява журналистическият труд да бъде зачетен за втора категория. Важно е също да бъдат регламентирани минимални прагове за заплатите на водещи, репортери и редактори.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.