Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симеон Кирков - един български виолист в Брюксел

При гостуването на неделното ни „Радиокафе“ в Брюксел се срещнахме и с един от българските музиканти, установили се в Белгия – виолиста Симеон Кирков, който с охота разказва за големите успехи на други българи – като пианиста Петър Петров, който преподава в Лиеж и свири с инструменталисти от ранга на Миша Майски или пък диригента Иво Венков, който гради впечатляваща кариера и е базиран в Антверпен.Снимка

Всъщност разговорът ни с него започна от … Кюстендил, където в началото на месеца той беше поканен да открие Майските музикални дни заедно с изтъкнатата ни цигуларка Стойка Миланова с една от най-знаковите творби на Моцарт – Симфония-концертанте. Именно от Кюстендил е дядото на Симеон Кирков – човек с изключително интересна и изпълнена с перипетии съдба, с две смъртни присъди, заради които бяга във Франция и се жени за прекрасната Полет. Полет, която пък после се връща с него (след амнистията, обявена от Борис при раждането на малкия престолонаследник Симеон) в България и остава там до края на живота си. Известна е като доайенът на всички французи в Кюстендил (доживява до достолепните 92 години), научава много кюстендилски деца на красотата на френския език и нито за миг не се оплаква.

От такъв род произхожда Симеон. Родителите му не са музиканти, но определено са имали отношение към музиката. Затова записват по-големия му брат на уроци по цигулка при Ангел Станков. И понеже нямало къде да оставят Симеон, майката го водела с тях на уроците и известният ни цигулар един ден казал в типичния за него стил – Абе това момченце вместо само да седи и гледа, я му дайте една цигулка и на него. В крайна сметка по-големият брат Боян става отличен художник (също живее в Брюксел), а Симеон – професионален музикант, като постепенно от цигулка преминава на виола. Разказва за късмета да работи със страхотни преподаватели – и в Музикалната академия в София, и после – в Маастрихт, където специализира при един от най-големите в света на виолата – Михаил Кугел.

Между София, Маастрихт и Брюксел има куп други събития в живота на Симеон Кирков – „първо казармата… ние бяхме последният випуск, за който тя беше задължителна. Като излязох, не знаех с коя ръка се държи виолата – всичко бях забравил. Бързо се възстанових и се явих на конкурс за радиооркестъра. Спечелих го и два сезона свирих на един пулт със Слави Трифонов – друг известен наш виолист“ – с добро чувство за хумор разказва Симеон. За него следва преминаване в Софийската филхармония, като година по-късно заминава на един голям международен фестивал, където свири с някои от най-големите в света на музиката и осъзнава, че хоризонтите са много по-широки. Остава в Германия, свири в различни оркестри (например, в Саарбрюкен) там, но и в Дания, и в Люксембург, и накрая стига до Белгия.

Печели конкурс за Националния оркестър на Белгия, където отново има шанса да работи с музикални колоси – „дирижирал ни е например Лорин Маазел, солисти са ни били всички големи имена, за които можеш да се сетиш. А като бонус ние бяхме оркестърът, който акомпанираше всички финали на конкурса „Кралица Елизабет“. Така Симеон Кирков е бил в оркестъра, когато Вадим Репин печели конкурса, когато роденият в Белгия, но в българско семейство Йосиф Иванов печели втора награда в една от най-оспорваните надпревари в история и съвсем малко го разделя от първото място, спечелено от внука на Хачатурян. Свирил е, когато Пламена Мангова печели втора награда…

Много интересни неща разказва Симеон за този конкурс, който е сред петте най-престижни в света, за семействата, които се надпреварват да им бъде оказана честта у тях да живее някой от финалистите; за напрегнатият ритъм на конкурса; за това, че той предизвиква повече дебати сред обществото дори от футболните мачове… Стигаме и до музикалното образование. През последните 2-3 години Симеон Кирков се е насочил към преподавателската дейност и е установил, че за белгийците е привилегия децата им да свирят на инструмент, дори и без амбиции да станат музиканти; за това, че всеки, които има щастието да познава езика на класическата музика, има истински прозорец към света…

Чуйте целия ни разговор със Симеон Кирков в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 45 000 обаждания от създаването на Националната телефонна линия за пострадали от насилие

На 01 октомври 2022 г. се навършват 25 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие на фондация „Асоциация Анимус“ - 080018676 / 029817686 . Тя осигурява помощ и подкрепа за пострадали от домашно, сексуално насилие и трафик на хора. „Този четвърт век ние го празнуваме, защото нашите консултанти,..

публикувано на 30.09.22 в 19:43

60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания у нас

Днес се навършват 60 години организирана спортна дейност сред хората със зрителни увреждания в България. Началото е през 1962 г, когато Съюзът на слепите организира Спартакиада, каза в предаването „Ритъмът на столица“ Иван Янев, председател на Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ . „През следващата година започва и шахмат за..

публикувано на 30.09.22 в 18:25

Младите хора в света на предприемачеството и иновациите

Подробности можете да чуете в звуковите файлове.

публикувано на 30.09.22 в 17:12

Започва "Европейска нощ на учените" 2022

Тази вечер, 30 септември 2022 г. се открива "Европейска нощ на учените" 2022. Инициативата ще обхване над 25 населени места в България, а само в столицата локациите са 30. Проектът е паневропейски, като ЕК финансира два проекта у нас, а географският обхват е огромен. Подробности пред Радио София разказа Ивайло Славов от фондация "Красива наука"...

публикувано на 30.09.22 в 16:24

Около 70% от ромите имат нагласата да гласуват

Днес бе представено официално проучване относно нагласите на ромската общност за предстоящите парламентарни избори за 48-о Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Проучването е реализирано в 16 населени места на България , в квартали с преобладаващо ромско население. Поръчано и финансирано от Постоянната ромска конференция и..

публикувано на 30.09.22 в 15:45

Голяма част от българите все още не са решили за кого да гласуват

Два дни преди парламентарните избори на 2 октомври, степента на предвидимост е ниска, тъй като голяма част от гласоподавателите в последния момент ще вземат решение за кого да дадат вота си, каза в предаването „Ритъмът на столицата“  Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" . Тя уточни, че няма значителни размествания, които..

публикувано на 30.09.22 в 14:56

Кмет на годината избират за 10-и път

Доколко местното самоуправление успява да отговори на очакванията на своите избиратели? Подробности по темата пред Радио София разказа Боян Томов, организатор на конкурса "Кмет на годината" 2022 и създател на сайта kmeta.bg. Конкурсът навършва своя 10-годишен юбилей, като по думите на Томов за този период е станал прозорец за гражданите за..

публикувано на 30.09.22 в 14:55