Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София в 105 минути

Тази седмица предаването ни е посветено на София – на нейната култура, история и дух. Може ли историята на града да бъде разказана в 105 минути, кои са най-ярките събития и факти, достиженията в архитектурата и градоустройството, постиженията в науката и изкуството, кои са ярките личности в историята на нашия град – за всичко това разговаряхме в „Радиоприемница“, а наши събеседници бяха Камен Воденичаров и колегата ни от програма „Христо Ботев“ Таня Димова. Двамата са част от документалния филм „105 минути София – историята на града", чиято премиера е тази вечер, от 19:00 часа, в кино „Люмиер“.

Естествено, попитахме ги какъв е градът на тяхното детство, а Камен Воденичаров разказа, че той вече е избледнял в пощенските картички, но и доста по-спокоен и с пет пъти по-малко автомобили.  

"Ние, като деца, „щъкахме“ свободно навсякъде", казва Камен и допълва, че детството му е преминало из красивите улички и задни дворове в централната градска част, където децата са били господари, а играта на народната топка се е случвала направо на уличното платно.

Допълва, че филмът „105 минути София – историята на града“ е като снимка от сателит, но, оказва се, сателитът е уловил доста интересни неща, като любопитното интервю с Пепи Цанков, част от първата група на „Щурците“, в което той разказва, че, детската глъчка някога е била непрестанно под прозорците, непрекъснато са се чували смеещи се деца и когато е настъпвала тишина, е означавало, че е станала беля, а сега навсякъде е тихо.

Таня Димова пък ни разказа, че още се чувства като дете в София, а свързва детството си с квартала, в който е пораснала, с малките зелени и тихи улички, в който цялото ѝ семейство е живяло.

Камен допълва, че днес му липсват спокойствието и въздуха, но си го набавя, когато като по време на празници остава в поизпразнената София.

„105 минути София – историята на града“ представя всички исторически етапи, през които столицата е преминала, за да добие съвременния си вид, а гостите ни разказаха, че първоначалната идея е била това да бъде пълнометражен филм, но невъзможността той да се реализира по ред причини, налага да се тръгне от малките сегменти.

"По-лесно намерихме вариант за реализация като се концентрирахме в едно нещо, но винаги сме имали идеята, че ще дойде този ден, в който липсващите звена от пъзела ще се наредят и и ще можем да разкажем цялата история от нашата гледна точка", казва Камен.

Пълнометражният документален филм събира и преплита епизодите от вече съществуващата документална поредица „5 минути София“ и създадените през последната година нови филмови истории.

За да предадат емоцията на времето, авторите на филма търсят най-ярките мелодии, характерни за различните десетилетия.

Историческите личност във филма пък, свързали съдбата си със София, са 76 и оживяват в портрети, чрез възстановки и чрез  игра между документалното и игралното кино в лентата.  

Целия разговор на Катя Василева с Камен Воденичаров и Таня Димова - вижте във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05