Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за енергетиката може да фалират "Топлофикация - София"

Снимка: БГНЕС
Премахването на т.н. "кафява добавка" за произвеждане на електроенергия при евентуално приемане на промени в Закона за енергетика, ще наруши ритъма на работа на столичната "Топлофикация", която и без това е в технически фалит. Това обяви по време на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Калоян Паргов.  

Групата на БСП призовават кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова дори и в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ, да вземе отношение към поправката в Закона за енергетиката, която трябва да бъде гласувана на второ четене от Народното събрание.

Столичната “Топлофикация” в момента има задължения в размер на 800 млн. лв., а продаваната електрическа енергия компенсира загубите, които търпи дружеството. София потребява 3000 мегавата електрическа енергия, половината от ЧЕЗ, а другата част комбинирана енергия от когенерацията на Столичната община. Ако не може да издържи на новите промени, които се гласуват, дружеството е обречено на практически фалит, коментира Паргов. Това ще доведе до драстично увеличаване на цената на топлинната енергия, за да компенсира загубата на тази “кафява добавка” и това ще бъде платено от всички ползватели на топлинната услуга, казва той.

В момента работна група от общински съветници подготвя за обществено обсъждане вариант за развитие на “Топлофикация”-София. БСП ще излезе от групата, ако мине въпросната поправка в Закона за енергетиката, която не е рентабилна за дружеството, допълва съветничката Милка Христова.
Ако в момента цената на кафявата енергия бъде намалена и мине на цената на обичайната енергия на свободния пазар, това означава, че “Топлофикация -София" ще загуби много сериозни приходи.
Чуйте подробностите в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54