Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Открита изложба разказва за проф. Елисавета Карамихайлова в Mish Mash Fest

И в миналото жените са били активни и са променяли България

През почивните дни, които ни предстоят Mish Mash Fest - Summer Edition отново ще събере на едно място произведенията на различни български творци и дизайнери. През първия от двата дни на фестивала ще бъде открита и изложба, озаглавена “Будителките”.

В неделя на 9 юни от 16.00 ч. ще се проведе тематична беседа, която има за цел да възроди спомените за 15 бележити българки. Беседата ще проведе Елица Павлович, която е част от проекта “Момичетата от града”.

Избраните участнички в нашия проект “Жените” са само в периода на царска България, т.е. между Освобождението и 1944 г. Избрахме ги сред много други жени, за които сме писали. Те представляват различни сфери на живота - някои от тях са били работещи жени, други са били общественички, има представителки на литературата, модата. Целта е да покажем, че жените са били активни и са променяли България, обясни Павлович. Снимка

Някои от избраните жени в проекта са били известни като Мара Белчева, други са останали непознати за хората и целта е именно да се чуе за тях и да се разбере приносът им. Такава е проф. Елисавета Карамихайлова, която е първата жена - хабилитиран преподавател в Софийския университет. Тя е първият ядрен физик и основава тази специалност и я преподава в университета.  

Проф. Карамихайлова прави много изследвания за радиоактивност на почвата и водите в България. Там, където вижда проблеми (такива по онова време има край Бухово) се опитва да помогне, но неуспешно. Заради това, че е родена във Виена, проф. Карамихайлова е възприемана от новата власт след 1944 г. като неблагонадеждна и това спира всичките ѝ опити да се развива - забранено ѝ е да участва в научни конференции, забранено ѝ е да пътува и дори да води кореспонденция с чужбина.

Проф. Карамихайлова е работила с основателите на ядрената физика като наука - изкарва четири години в лабораторията на лорд. Ръдърфорд, а след 1944 г. всичко това е преустановено. Заради невъзможността да прави нови открития, тя се фокусира върху студентите си, на които предава всичките си знания.
Чуйте цялата история в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07