Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Светът на Мария" - да бъдеш полезен с умение

| обновено на 11.06.19 в 14:11
Много често говорим за социална мисия, когато става дума за фондация “Светът на Мария”, тази мисия е реализирана.
Идеята на фондацията и на дневния център, който е създаден към нея, е да предостави възможност на хората с увреждания да бъдат пълноправни членове на обществото ни като повиши качеството им на живот. Това включва правото им да работят. Дневният център е посветен на организация на времето не просто по интереси, а и с развиване на трудови умения, разказва Гергана Табакова от фондацията.

Дневният център представлява едно пространство, което е разделено на отделни части - ателиета, в които има конкретни дейности, така структурирани, че да наподобяват работен процес и да могат хората да добиват и научават една структура, от която всички се нуждаем в работата си - работно време, работна сесия, почивка, обедна почивка.

Хората с интелектуални затруднения придобиват качества и умения за работа в реална работна среда и се чувстват част от нещо важно, от някаква структура. В ателие “Кухня” се учат да приготвят храна. Всеки ден готвят за всички хора от центъра. Другите ателиета са “Арт" и “Продукция”, в което се изработват сувенири, има и ателие “Битови умения”, в което се научават да перат, гладят, да почистват помещения и да бъдат независими. Работи се с младежи до 35-40 години. В момента 36 души работят в центъра.

На StrEAT fest-а фондацията участва със щанд, чиято продукция е изцяло приготвена от тези 36 души, които работят в екип с двама готвачи. На фестивала се представя социалното предприятие, което се нарича “Бон апети кетъринг” от “Светът на Мария” и предоставя услугата кетъринг.
Предлагат се различни менюта за закуска, обяд, коктейл и др. 
Повече за инициативата на фондация “Светът на Мария” чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с правилните хора и да започнем да правим музика, обаче си струваше чакането”, разказва той Те са: Филип..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще видим Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев-Геро и..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52