Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пламена Димитрова е най-големият дарител на Старозагорския приют за животни

Пламена Димитрова живее в Стара Загора, но за добрините ѝ към животните знаят в цялата страна
Всяко сторено добро е впечатляващо. Хубаво е, когато то остави трайна следа в съзнанието на някой, който не е замесен пряко в него.
Днес ви срещаме с Теди Петрова, която покрай хобито си да открива хора за пример, остава силно впечатлена от историята на момиче на нейната възраст. Героят, за когото Теди говори с възхищение е от Стара Загора и се казва Пламена Димитрова. Помага на бездомни животни или на такива, ранени от човешкото безсърдечие и необяснима злоба. Лекува ги и им намира дом.

Вероятно постъпката на Пламена е съвсем естествена. Нормално е да помогнеш на някого, изпаднал в беда, изпатил тежко, бил е ранен или нападнат.
Дали е човек или животно помощта не би трябвало да е различна. Но е… Сякаш свикваме с равнодушие да подминаваме чуждото нещастие. И когато някой разсъждава различно - по нормалния начин, това е извънредна новина.
Е, Пламена е от извънредните хора - запазили човещината в себе си. Отворила е собствения си дом за няколко ранени животни.

Историята за Пламена пред Радио София разказа Теди Петрова

Преди да стане най-големият дарител на общинския приют за животни, Пламена е била в него доброволец. Впечатлява се, че храната е лоша, започва да изработва гривни, които продава и със средствата купува по-качествена. Привлича съмишленици и до момента са дарили на приюта няколко тона храна.

Вече има opгaнизиpaни 4 блaгoтвopитeлни бaзapa в Cтapa Зaгopa. Подкрепят я предимно чужденци. Те даряват и осиновяват. Добрината й е припозната основно от хора, израсли не по нашите ширини.

Теди е впечатлена от историята на Пламена. Чрез хобито си да открива, заснема и разказва за живота на добрите и успешни хора тя успява да намери и вдъхновение, и спасение от враждебната среда, която ни заобикаля.
„Историите на Теди“, които тя разказва в своята страница са нейното бягство от ежедневната сивота.

Хубаво е когато човек успява да открие своя смисъл. Още по-хубаво е, когато го намира в стореното добро. Така то живее дълго и повлича още последователи след себе си.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален дворец на културата

Саниране върху барелеф

Непознати ли са сградите, край които минаваме ежедневно? Политическата обремененост, модернизъм или "Соц" - това са въпросите, които си задаваме минавайки покрай НДК или резиденция "Бояна". С какви очи можем да погледнем различните архитектурни обекти и можем ли през архитектура и история да отправим взор? "Нашата роля е да покажем колко..

публикувано на 25.01.22 в 18:43
Хапчето на „Пфайзер“ за лечение на коронавирусната инфекция

Проф. Кюркчиев: Вирусът трябва да бъде борен с медицински средства, а не с ограничения

До каква степен ваксините срещу Covid 19 изграждат качествен и дългосрочен имунитет? Тази тема, вълнуваща обществото ни и целия свят вече повече от две години е и повод за разговора в ефира на радио София с проф. Доброслав Кюркчиев – началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Неотдавна проф. Кюркчиев е..

публикувано на 25.01.22 в 18:12
Седми февруари е обявен за световен ден на книгите за Хари Потър.

„Магически пътешествия" в осмата „Нощ на книгите за Хари Потър“

За осми път, най-страстните почитатели на поредицата за малкия магьосник ще отбележат световната „Нощ на книгите за Хари Потър“. По идея на британските издатели на романите, инициативата е в първия четвъртък на февруари. Всяка година фокусът върху тематичната нощ е различен, като тази е под мотото „Магически пътешествия“, каза в ефира на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 15:26

ОКИ „Надежда“ с акцент през годината върху цикъла "Годишнини на бележити композитори"

На 26 януари, в концертната зала на общински културен институт „Надежда“, зрителите могат да видят най-новият проект на джаз формация "София", съвместно с квартет "Емоция". Това са едни от хитовете в поредицата филми за Джеймс Бонд, каза в студиото на Радио София Петя Петрова, връзки с обществеността в ОКИ "Надежда". „Посетителите ще чуят..

публикувано на 25.01.22 в 13:43

Або представя дебютната си книга "Поводи за връщане"

Або е от младото поколение българи, родени след 1990 г., което живее с любопитство към света и обича свободата. Вече е факт и дебютната му книга "Поводи за връщане" . "Това е едно начало, което поставих преди близо 3 години. Това са разкази от моите пътешествия из Южна Америка, основно Перу и Боливия. Те са основани на моите преживявания,..

публикувано на 25.01.22 в 12:46
Божана Димитрова

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес. Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова , една от емблемите на БНР и до днес. В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред..

публикувано на 25.01.22 в 12:06

Как се създава център за изкуство и социални събития – вижте „ТАМ“

Арт пространството „ТАМ“, известно и любимо на много жители на Велико Търново, вече е разположено на ново място. По време на пандемията първият адрес на едноименния клуб е бил харесан от инвеститор. Екипът на центъра за културни и социални събития обаче намира занемарен бивш клуб на културните дейци в старата част на града. „Мястото тънеше в..

публикувано на 25.01.22 в 10:22
Подкасти от БНР