Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Банкя

Рангел Марков: Ако търсим доброто в отсрещния, ще постигнем много повече заедно

Банкя - пътят към възраждането на един курорт

Рангел Марков
Снимка: БГНЕС

От началото на годината Банкя се превърна в сцена на десетки културни събития, обединени под знака на 50-та годишнина от превръщането му в град. Кулминацията предстои и съвсем естествено тя ще бъде по време на традиционните Празници на минералната вода, здравето и дълголетието, известни на всички като "Горешляците". През последните десетина години Банкя премина един труден период на възраждане и на постепенно възвръщане на туристическия интерес. Предизвикателствата пред районната администрация в този процес не са никак малко, но има една приоритетна задача и тя е поддържането и развитието на Банкя като курортно място, каза пред Радио София кметът на Банкя Рангел Марков:

През 2007 година, когато започнах своя мандат, Банкя беше, като че ли, едно позабравено място. Нямаше много хора, които да посещават нашия град. Едно от нещата, за които тогава настояваха моите съграждани, беше градът отново да се посещава от много хора. Навикът на хората тук е да срещат много посетители, това е спецификата на едно туристическо място, на един курорт. Сега, десетина години по-късно, сме много щастливи, че, особено през уикендите, виждаме изключително много хора в Банкя. И с всички затруднения и проблеми, които възникват, ние сме доволни, защото всъщност това сме целeли от самото начало.

В откритото студио на РадиокафеГлавният инфраструктурен проект, който се реализира в града в момента, е реставрацията на Голямата балнеолечебница, изградена преди повече от 100 години като първата европейска баня в България. Реставрацията трябва да завърши до месец май 2020 година, като стремежът на районната администрация е веднага след това този емблематичен обект за града да бъде пуснат в експлоатация. Капацитетът на възстановената балнеолебечница ще бъде 180-200 посетители едновременно.

След броени дни започва работа процедурна комисия, която ще подготви документацията за избиране на оператор за този обект. Рангел Марков посочи, че към него ще бъде поставено условие и за изграждане на 25-метров басейн на подземно ниво до банята, който да бъде използван за плуване по модела на много минерални бани в Европа. По отношение на оператора ще се търси кандидат с доказан опит в тази дейност, независимо дали това е българска или международна структура. Кметът на Банкя очаква с възраждането на Старата баня да бъде повишен и инвестиционният интерес към града в областта на туризма и конкретно хотелиерството, което ще доведе до увеличаване на местата за настаняване.

Друг важен проект на районната администрация в Банкя е изграждане на Център за личностно развитие за деца. Работата по него вече е достигнала ключова фаза, след като преди дни е внесен доклад в Столичния общински съвет за взимане на решение за изграждане на Центъра. С оглед бързо увеличаващото се население на Банкя, се очертава недостиг на места в детската градина. Поради това местната власт е пристъпила към преустройство на част от училищната база, където ще бъде създаден филиал на детската градина и ще бъдат открити две нови групи - около 60 деца.

Парк РотондаРангел Марков изтъкна, че със завършването на изграждания в кв. "Михайлово" параклис, всеки от кварталите на Банкя ще има свой храм и храмов празник, важен елемент за сближаване на местната общност и изграждане на духовна култура и възпитание:

В последно време на виждам хората да търсят добродетелите в околните и по този начин да могат да се разбират по-добре и да се опитват да правят по-добри неща. Това е нещото, което ни липсва въобще като общество. Ако ние търсим доброто в даден човек, който е срещу нас, и успяваме да го намираме, със сигурност може да постигаме много повече, както сами за себе си, така и всички заедно. Като че ли ни е трудно да правим заедно нещата. Трябва да се опитваме, защото сам човек не може никога да постигне това, което биха направили повече хора с обща цел.


Уеб редактор: Георги Петровски    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18