Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предиабетът е обратимо състояние, но не бива да го оставяме на автопилот

Усложненията му са като при диабета, в следенето и контрола трябва активно участва специалист, обяснява проф. Цветалина Танкова

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология
Не е ново твърдението, че диабетът е глобален проблем, че разпространението му приема размерите на епидемия. В света хората с това заболяване са около 422 млн. в момента, но песимистичните очаквания са броят им да се удвои през следващите 20 години.

В България регистрираните диабетици са 525 хил., а около 38% дори не подозират, че са носители на болестта.
Другояче казано: от хората между 20 и 79 години един от 10 е с диабет.

Специалистите твърдят, че всъщност диабетиците не умират от самото заболяване, а от усложненията му. А те засягат сърдечно-съдовата система, зрението, бъбреците, нервите, кръвното налягане, увеличава се рискът от инсулт и инфаркт.

Българските ендокринолози не само разясняват рисковете, но и настояват да се създаде и приложи на практика Национална диабетна програма, в която да се заложат мерки за повишаване на знанията на пациентите и обществото за диабета и рисковите фактори, за оптимизиране грижите за хората с диабет. А в отчитането на резултатите биха се включили и икономистите, които да калкулират спестени разходи на здравната система и обществото за лечение и осигуряване на повече години живот с добро качество.

С проф. Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет - София, говорим не само за диабета, но подхождаме към темата през друг съществен аспект - състоянието, предхождащо заболяването и наричано предиабет. (В света хората с предиабет са над 320 милиона.)

Проф. Танкова обяснява защо не бива да омаловажаваме предиабета, с граничните стойности на кръвната захар не можем да сме сигурни, че няма да настъпят усложнения (и кога); рисковете съществуват и не може да чакаме без да се намесим активно в полза на пациента; това е обратимо състояние, но за целта трябва да контролираме теглото си и ако се налага – да вземаме някои медикаменти;

за съвети относно хранителния режим, двигателната активност и при необходимост – фармакотерапия, трябва да се обръщаме към специалист, той ще може и да проследи дали в резултат на мерките измененията са в правилната посока.

Гените не можем да си променим, но все пак можем да повлияем на някои фактори, от които зависи появата или развитието на диабета – хранене, движение, спиране на тютюнопушенето…

Към сензорите има и отчитащи устройства, при някои модели кръвната захар може да се следи през смартфонВ разговора с проф. Цветалина Танкова става дума и за технологичните улеснения (сензори) за продължително мониториране на кръвната захар при хората с диабет.

Съществуват различни сензори, някои от тях се свързват с помпа на инсулин, други се отчитат с допълнително устройство или през смартфон.
Най-важното им предимство е тяхното постоянно следене на кръвната захар - стойностите се отчитат през 5 минути в продължание на 7, 14 дни или повече.

У нас сензори не се продават, затова хората с диабет се снабдяват от чужбина. Цената е от 40 евро (например във Франция) до 50-60 евро.

Още за устройствата ще разберете от 17-годишния Светослав Стоянов и неговата майка.
Те, както и други хора с диабет, а и ендокринолози, се надяват скоро да има възможност технологичните устройства да могат да се купуват и в България, а защо не – да се реимбурсират от НЗОК.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събраха в книжка любимите игри от детството

105 интересни, любими и предизвикателни игри, истории, загадки и въпроси за любопитстване, учудване и размишление. Всичко това е събрано в новата книга „Игри и предизвикателства за малки и големи“, а срещата на децата с природата заема много важно място в нея. Занимателните задачи провокират както децата, така и родителите, и бабите и дядовците, каза..

публикувано на 18.01.21 в 12:23

Медиация за междусъседски спорове прилагат в столичния район "Средец"

Центърът за разрешаване на спорове ( ЦРС ) започна първата в България (а може би и в Европа) програма за междусъседска медиация. Проектът се осъществява в „Средец“ и от услугите на проекта ще се възползват жителите на този столичен район. Идеята е на Албена Комитова е учредител и председател на ЦРС. Още преди около 2 години е обсъждала..

обновено на 18.01.21 в 12:11

Ген. Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 часа

Ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22.00 ч., за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация. Това предложение е направено пред Националния ваксинационен щаб, каза ген. Венцислав Мутафчийски , началник на Военномедицинската академия.  Мутафчийски и негови..

публикувано на 18.01.21 в 11:26

Деси Николова – народната певица, която завладява с доброто си сърце

Деси Николова е отдаден изпълнител на българския фолклор, традицията и красотата на музиката и силата ѝ да помага, и сплотява хората. Гласът на Деси и обаянието на народната песен вълнуват българските сърца, чрез традиционното звучене на фолклора от Самоковския регион. Освен с гласа си, Деси завладява и с доброто си сърце, като всяка година се..

публикувано на 18.01.21 в 11:15
Огнян Павлов-FYRE

Рапърът FYRE е тренирал "партизанската" и при затворени паркове

Началото на пандемията нанесе известен шок в живота на свикналите да спортуват. Моментът със затворените паркове и патрулките още държи влага в паметта на фитнес маниаците, които обичат да се движат в зелените градски пространства. Това потвърди в ефира на Радио София и рапърът Огнян Павлов-FYRE , който не може без движение за поддържане..

публикувано на 18.01.21 в 11:02

Работа през LinkedIn - добре е да поддържаме активен профила си

По последни данни има над 800 хил. български потребители, регистрирани в LinkedIn, коментира Виктор Стоянов, като над 30 хил. от профилите са на фирми или потенциални работодатели. Виктор е един от българите с най-много последователи в най-голямата професионална мрежа в света. Той използва  професионално платформата и ежедневно публикува..

публикувано на 18.01.21 в 10:27

В стрийт фитнеса се натоварват едновременно всички мускули

Разликата между стрийт фитнеса и нормалния фитнес е в това, че се работи само със собствено тегло, а освен това не се изолират мускулни групи, а се работи с цялото тяло едновременно. Така се получава не обемно, а атлетично и хармонично тяло. Това каза пред Радио София  двукратният световен шампион по фрийрън, каскадьори и треньор Делян Димитров -..

публикувано на 18.01.21 в 10:00