Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предиабетът е обратимо състояние, но не бива да го оставяме на автопилот

Усложненията му са като при диабета, в следенето и контрола трябва активно участва специалист, обяснява проф. Цветалина Танкова

Проф. Цветалина Танкова
Снимка: УБ по ендокринология
Не е ново твърдението, че диабетът е глобален проблем, че разпространението му приема размерите на епидемия. В света хората с това заболяване са около 422 млн. в момента, но песимистичните очаквания са броят им да се удвои през следващите 20 години.

В България регистрираните диабетици са 525 хил., а около 38% дори не подозират, че са носители на болестта.
Другояче казано: от хората между 20 и 79 години един от 10 е с диабет.

Специалистите твърдят, че всъщност диабетиците не умират от самото заболяване, а от усложненията му. А те засягат сърдечно-съдовата система, зрението, бъбреците, нервите, кръвното налягане, увеличава се рискът от инсулт и инфаркт.

Българските ендокринолози не само разясняват рисковете, но и настояват да се създаде и приложи на практика Национална диабетна програма, в която да се заложат мерки за повишаване на знанията на пациентите и обществото за диабета и рисковите фактори, за оптимизиране грижите за хората с диабет. А в отчитането на резултатите биха се включили и икономистите, които да калкулират спестени разходи на здравната система и обществото за лечение и осигуряване на повече години живот с добро качество.

С проф. Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицинския университет - София, говорим не само за диабета, но подхождаме към темата през друг съществен аспект - състоянието, предхождащо заболяването и наричано предиабет. (В света хората с предиабет са над 320 милиона.)

Проф. Танкова обяснява защо не бива да омаловажаваме предиабета, с граничните стойности на кръвната захар не можем да сме сигурни, че няма да настъпят усложнения (и кога); рисковете съществуват и не може да чакаме без да се намесим активно в полза на пациента; това е обратимо състояние, но за целта трябва да контролираме теглото си и ако се налага – да вземаме някои медикаменти;

за съвети относно хранителния режим, двигателната активност и при необходимост – фармакотерапия, трябва да се обръщаме към специалист, той ще може и да проследи дали в резултат на мерките измененията са в правилната посока.

Гените не можем да си променим, но все пак можем да повлияем на някои фактори, от които зависи появата или развитието на диабета – хранене, движение, спиране на тютюнопушенето…

Към сензорите има и отчитащи устройства, при някои модели кръвната захар може да се следи през смартфонВ разговора с проф. Цветалина Танкова става дума и за технологичните улеснения (сензори) за продължително мониториране на кръвната захар при хората с диабет.

Съществуват различни сензори, някои от тях се свързват с помпа на инсулин, други се отчитат с допълнително устройство или през смартфон.
Най-важното им предимство е тяхното постоянно следене на кръвната захар - стойностите се отчитат през 5 минути в продължание на 7, 14 дни или повече.

У нас сензори не се продават, затова хората с диабет се снабдяват от чужбина. Цената е от 40 евро (например във Франция) до 50-60 евро.

Още за устройствата ще разберете от 17-годишния Светослав Стоянов и неговата майка.
Те, както и други хора с диабет, а и ендокринолози, се надяват скоро да има възможност технологичните устройства да могат да се купуват и в България, а защо не – да се реимбурсират от НЗОК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34