Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тетрадката е за писане, но и за четене

Платформата Tetradkata.com кани тази вечер на литературно четене, а до 1 септември - в конкурс

Снимка: tetradkata.com
Освен, че организират и отразяват литературни четения и други събития, създателите на Tetradkata.com - Калоян Христов (с интереси в областта на литературата), Иван Христов (историк) и Лъчезар Иванов (учител по английски и география) са обявили конкурс за поезия и проза. С него ще отбележат и 2-годишнината от създаването на платформата.

Общата идея на сайта е литературата – разказа в ефира на Радио София Калоян Христов. - Първоначално смятахме да публикуваме само наше творчество, но бързо осъзнахме, че е по-добре да поканим и други автори. Един от първите ни приятели е поетът Петър Чухов, с който осъществихме доста съвместни проекти.

Целта ни е да разпространяваме съвременната българска литература.

Текстове за конкурса се приемат до 1 септември 2019 г. (включително). До този момент заявки са подадени от над 200 автори от цяла България с повече от 500 текста, допълни Калоян Христов.

Журито на конкурса е в следния състав: д-р Иван Христов, проф. Амелия Личева и Емануил А. Видински.

Церемонията по награждаването ще бъде на 9 октомври в Габрово.

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова с Калоян Христов.

Tetradkata.com е интернет платформа за литература и изкуство. Създаден в края на 2017 година, сайтът предлага на читателите богато съдържание от поетически, белетристични, есеистични, езиковедски текстове, както и рецензии на нови филмови заглавия, ревюта на книги, преводи на художествени произведения и др. Основна цел на “Тетрадката” е да побира в „страниците” си текстове от разнообразни жанрове и стилове.  Сред идеите на виртуалното пространство е да се поставят на фокуса на читателското внимание вълнуващи лица от българската културна сцена.

Могат да се прочетат и събеседвания с известни личности като Здравка Евтимова, Иван Христов, Невена Борисова, Николай Фенерски, Петър Чухов, Георги Бърдаров, Калин Терзийски, Росен Карамфилов, Алек Попов, Мирела Костадинова, Елена Павлова, Явор Цанев и други.

Публикуват се не само художествени произведения, но и литературни изследвания.

Клуб "Отвъд кориците" и Tetradkata.com се обединяват на сцената на клуб "Журналист" в лятно литературно четене и ви канят днес от 19:00 ч., за да чуете творби на Александър Цонков, Боряна Богданова, Георги Славов, Денис Олегов, Доротея Луканова, Ивайло Диманов, Калоян Христов, Лъчезар Йорданов, Любомир Кючуков и...всеки желаещ да участва в свободната сцена на събитието.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Пепел върху слънцето” - филм-разказ за отговорността

От 30 октомври 2020 по кината тръгва българският филм “Пепел върху слънцето”. Преди това на 9 октомври в кино “Люмиер” ще бъде показан премиерно в рамките на 24-тия София Филм Фест - есен. Филмът е дебютен за режисьора Бо Калинов и оператора Калоян Иванов. Филмът проследява историята на д-р Стефан Стефанов, обвинен в лекарска грешка, която води до..

публикувано на 29.09.20 в 18:04

Правилното съчетаване на храни запазва стомаха ни

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите, като някои от тях трябва да се консумират разделно, съветва шеф – готвачът Владимир Павлов, цитиран от БГНЕС. Най-популярното ястие е месо с картофи. Но нишестето в картофите и животинските..

публикувано на 29.09.20 в 16:41

"Под напрежение" на Васил Богданов с международно признание

Филмът на студента от НАТФИЗ Васил Богданов „Под напрежение“ спечели специалната награда на професионалното жури от 20-тото издание на уругвайския фестивал International Film Schools Festival, организиран от Escuela de Cine del Uruguay. Малко известен факт е, че НАТФИЗ е единственото висше училище в света, в което освен дигитална се..

публикувано на 29.09.20 в 16:25
375 лв. за родителите на деца до 14 години

От 2021 г. започва програма за финансова грамотност сред гимназистите

От януари 2021 г. започва програма за финансова грамотност в училище "Деца Гиганти"  за ученици между IX и XII клас. Ще бъдат подбрани 30 кандидати, след като кандидатстват за програмата с есе. Избраните кандидати ще се обучават по специална програма и със специална литература. Обучението ще бъде четиригодишно и ще се провежда два пъти месечно с..

публикувано на 29.09.20 в 16:14

Отец Серафим за смисъла на понятията милост, заедност и отговорност

Отец Серафим Янев е един от номинираните за наградата "Будител на годината" не с дейността си, а с това, че е създал невероятна общност около Кремиковския манастир от много млади семейства с деца. За времето, когато той е свещеник в манастира, прави ежегодни лагери, безплатни за деца. През тази година лагерът е за деца от аутистичния спектър,..

публикувано на 29.09.20 в 15:26
Йоана Буковска

Трябва да въведем децата в трудната ситуация чрез техния свят

Кратък образователен филм, създаден като доброволна инициатива на група артисти и доброволци, драматизира основните правила, които през следващите месеци децата трябва да спазват в училище, за да се предпазят от вируси в сегашната ситуация. Зад проекта стои актрисата Йоана Буковска - Давидова, която е автор, режисьор и играе във филма. Идеята се ражда..

публикувано на 29.09.20 в 15:35

Творческа работилница учи как да си измислим свят

Какво кара читателите да преживяват света като истински - отговорът дава работилницата на ShadowDance - най-голямото и активно онлайн списание за фантастика в България, като изследва основните правила и въпроси при създаването на свят – в книга, текст, игра, филм или където и да е. Това се случва в рамките на работилница, част от Софийския фестивал..

публикувано на 29.09.20 в 14:37