Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обезщетяват или обезценяват имоти на собственици около бул."Ломско шосе"

| обновено на 11.09.19 в 17:17
4
Собственици на имоти около "Ломско шосе" протестираха, но видим резултат няма
Снимка: Facebook

Днес ще ви запознаем с проблема на собственици на имоти по бул."Ломско шосе", където е предвидено бъдещо разширение на пътната мрежа и съответно отчуждаване на имоти  попадащи в променения устройствения план.

На 30.07.2019 г.  те разбират, че Столичната община е обявила процедура по отчуждаване на поземлени имоти във връзка с реализиране на обект „разширяване и реконструкция на бул. "Ломско шосе" в участъка от ул. „Лазарица” до Околовръстен път гр. София, като е пуснато обявление в интернет на основание чл. 25, ал.1 от Закона за общинската собственост, което уведомява собствениците на поземлени имоти със суми за обезщетение на засегнатите имоти.

Кога е взето решението за промяна на пътната мрежа, как се стига до оценките на имоти и могат ли гражданите да запазят своите домове?

Отговори търсим в днешното издание на Вашия глас.

Собствениците недоумяват защо оценките на имотите им са в пъти по ниски от реалните цени на имотния пазар. 

Търсейки адекватна информация  На 31.07.2019 г. Васил и Детелина Цветанови , отиват в дирекция „Инвестиционно отчуждаване”. От там те получават  отговор, че Столичната община е сключила договор с фирма, направена е оценка на имотите от независим оценител, който е изготвил експертна оценка.

Съмненията стават още по-сериозни, защото никой не е правил оглед на техния имот в присъствието им. Имот е закупен през 1994 г. Цветанови разказват кога са закупили своя имот и с какъв статут е бил той тогава.

Чуйте каква е тяхната история:

Девет от имотите около „Ломско шосе“ вече са изкупени, остават още 48 имота, обясни кметът на район Връбница Младен Младенов.

Преди години сумите за отчуждание са били 10 пъти по-високи, отколкото сега, твърди друг от собствениците - Стоян Стоянов. На него му предлагат по около 25 лв. на кв. метър.

За съжаление не можахме да уговорим среща с директорката на дирекция  „Инвестиционно отчуждаване", но получихме отговор по казуса в писмен вид, който гласи:

„Производство по отчуждаване на имоти, засягащи се от изграждането на обект - публична общинска собственост, се осъществява по реда на Закона за общинската собственост.

Съгласно разпоредбата на чл. 22, ал. 3 от ЗОС общината възлага определянето на равностойно парично обезщетение за имотите, предвидени за отчуждаване, на оценители, отговарящи на изискванията на Закона за независимите оценители.

Равностойното парично обезщетение се определя по реда и условията на чл.22, ал.5  и следващите от ЗОС, във връзка с § 1 от допълнителните разпоредби на ЗОС.

Оценките за 48-те поземлени имота по проект „Разширение и изграждане на бул. „Ломско шосе“ в участъка от ул. „Лазарица“ до Околовръстен път“, район „Връбница“ са възложени и изготвени от независим оценител - юридическо лице, сключил рамков договор със Столична община - фирма „М консулт комерс“ ООД.

А как се извършва тази оценка?

Предстои издаване на заповеди за отчуждаване по реда на чл.25, ал.2 от Закон за общинската собственост  и тяхното връчване на собствениците на имотите. В случай, че засегнатите лица не са доволни от определения размер на паричното обезщетение, имат правната възможност да обжалват издадените заповеди пред Административен съд - София град, чието решение ще бъде окончателно.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28