Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Директорът Антоан Тонев: Любовта към знания и духът в СМГ са в основата на успехите

4
Снимка: СМГ
В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София. Настроението е приповдигнато, вдъхновени и заредени сме за още една година работа с нашите прекрасни ученици.

Антоан ТоневС тези думи започна Антоан Тоневдиректор на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ). 

Той е и преподавател по история, а тази година ще бъде и класен ръководител на V клас -

да види системата и отвътре, от гледната точка на учителя.

В учебното заведение последна са приети 159 деца след четвърти и 159 – след седми клас

СМГ е на първо място в София и на второ – в България на националното външно оценяване след седми клас и по двата основни предмета.

Наистина не е лесно да си на първо място и да се задържиш на тази позиция. Отличителното при нас е специфичния дух, дух който търси хиляди решения и преодолява предизвикателствата с най-вярното. Децата го наричат „СеМеГейски дух“. Нашите ученици са вечно питащи, търсещи и предизвикващи авторитетите. Не вървят по утъпкани пътеки. И това ги прави успешни.

По-високите изисквания на съвременните ученици могат само да ни мотивират и да ни карат да се усъвършенстваме.

Учебният процес е доста сложно организиран, призна директорът. Децата учат на 2 смени, в 7 учебни блока. Недостигът на класни стаи се преодолява с „магии“.

Училището продължава да кипи от дейност и в събота и неделя – тогава се провеждат школите по националните програми и се подготвят най-талантливите за национални състезания и олимпиади.

Тази година възпитаниците на учебното заведение са се явили на 13 национални кръга на олимпиади. Дори първенецът по философия е от СМГ – гордее се Антоан Тонев:

За да учиш в СМГ и да успееш, трябва да си посветен на любовта към познанието. Трябва силно да обичаш някоя наука и да полагаш усилия да се усъвършенстваш.

Целенасочената подготовка за влизане в СМГ (в пети клас) трябва да започне още от втори клас. И то ако родителите виждат талант на детето в областта на математиката, без да го натоварват със свръх очаквания. Конкуренцията е голяма – 800 деца се състезават за 156 места.

След седми клас шанс за прием в СМГ имат учениците с висока оценка по математика (тя се утроява, за разлика от оценката по БЕЛ).

Най-добрите деца са със свободни умове, които не признават бариери пред себе си, допълва още директорът на гимназията. По думите му, голяма част от успеха се дължи и на прекрасните взаимоотношения между учители и ученици.

Най-новите попълнения преподаватели за от млади хора – на около 23-24 години, току-що завършили университет.

Оказва се сред най-големите предизвикателства пред ръководството на СМГ са предразсъдъците на някои родители и недостатъчната материална база.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Антоан Тонев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10