Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Описаха критичните точки за завиряване от пътната мрежа

Списък с критични точки от уличната мрежа, на които се образуват големи локви при интензивни дъждове, е изготвил Столичният инспекторат. Той ще бъде изпратен до направление „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в Общината, за да могат да се отстранят проблемите. А те са свързани най-вече с липсващи дъждоприемни шахти или с дефекти по уличното платно. Инспекторатът вече започна и с активните проверки на сметопочистващите фирми по отношение на състоянието на шахтите.

Преди да настъпят проливните дъждове, най-вече през есента, Столичният инспекторат изготвя списък с местата, които са критични и завиряването там може да предизвика опасни пътни инциденти както с  превозни средства, така и с пешеходци. На някои от точките липсват или има нужда от допълнителни дъждоприемни шахти, а на други има необходимост от укрепване на уличните откоси, каза директорът на Инспектората инж.Веска Георгиева:

В много от случаите завиряванията стават в областта на повдигнатите пешеходни пътеки. Има установени такива адреси и сега. Мисля че колегите, които са компетентни, ще ги отстранят. Други места са пониженията на терена, където има такива.

Там където липсват решетки на дъждоприемни шахти, Дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община има ангажимент да ги възстанови. Ангажимент на сметопочистващите фирми по райони, обаче, е да ги почистват редовно.

От началото на годината до момента на територията на Общината са почистени 9704 дъждоприемни шахти, уточни директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че общият им брой е над 34 хиляди, като той варира след приключване на проекти по изграждане на нови пътища или ремонти.

А ако вие забележите критични места, които се завиряват, може да подадете сигнал до инспектората на телефон 02 987 5555 или да изпратите имейл на inspectorat@inspectorat-so.org, като опишете точното мостоположение и дори приложите снимки.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

People of Maha с нов видео сингъл с послание за тези които търсят своето място във вселената

Те се казват People of Maha . Тяхната  фронт-дама  Биа Кавальо  е португалка, Мила Нинова е китарист на групата и  Александрина Гешева – Барабани. Дамското трио представя своя нов видео сингъл, който излезе съвсем наскоро. Песента "Space Girl“ е първа в предстоящия им албум. Биа казва относно песента, че тя е предназначена за..

публикувано на 11.05.21 в 18:37

Протест “Корупцията дере и вашите кожи” обединява екоактивисти срещу властта

На 12 май от 8.45 ще се проведе протест срещу фермите за норки в България под надслов “Корупцията дере и вашите кожи”. “Това е един огромен проблем, който е свързан със значително влияние в сектора на земеделието и животновъдството и с покровителството на управляващите. Тук е мястото да кажа, че съм тук в качеството си на защитник на животните и..

публикувано на 11.05.21 в 17:25

Думи като инфлуенсърски, нападжия и селфи влязоха официално в българския

Излезе от печат „Речник на новите думи в българския език“ (2021 г.), съобщиха от издателство „Наука и изкуство“. Изданието е трето след 2000 година и обхваща нови лексикални единици от първите две десетилетия на XXI век. Представени са както думи, навлезли от други езици, така и неологизми, образувани на българска почва. Включени са..

публикувано на 11.05.21 в 16:44
Биткойн

Боян Келчев: Пазарът на криптовалутите расте експоненциално

“Към този момент най-основната тенденция е, че пазарът на криптовалутите расте експоненциално (показва по-големи увеличения с течение на времето-бел.ред.), т.е. преди шест месеца пазарната капитализация на целия пазар, който в момента наброява над 9 600 вида криптовалути, беше около 300 млрд. долара. В момента е почти 2.5 трлн. долара. Този..

публикувано на 11.05.21 в 15:45

Акселератор подкрепя млади артисти, 10 ще запишат авторска музика

“Музикален акселератор за млади артисти” се нарича най-новият проект на фондация "Музика за България“, която основа и повече от 10 години развива RockSchool . Програмата на проекта предвижда да помогне на 10 артисти да ускорят своята кариера в текущата предизвикателна среда, обясни пред Радио София Боян Симеонов, основател на..

публикувано на 11.05.21 в 15:17

Липсва държавна политика за психичното здраве у нас

Отбелязваме Европейската седмица за психично здраве - една инициатива, която се провежда за втора поредна година, за да насочи вниманието на хората към грижата и проблемите за нашето ментално здраве. Седмицата, посветена на грижата за душевното ни състояние, се организира от Международната организация “Психично здраве - Европа”, финансирана..

публикувано на 11.05.21 в 15:05

За ускорено технологично обновяване на библиотеките са усилията на бранша

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица . Тя ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“ , а програмата включва инициативи от 11 до 24 май. Целта е да се фокусира вниманието на различните власти и..

обновено на 11.05.21 в 14:41