Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Емануела Фролошка, Фондация "Асансьорна безопасност":

Няма достатъчно техници за повредените асансьори у нас

В предаването "Вашият глас" обсъждахме мерките за асансьорна безопасност, а поводът е една наводнена шахта, която екипът ни откри в късните часове на деня при подлеза на Орлов мост. Асансьорът работеше, въпреки че шахтата под него беше пълни с вода, а част от асансьорните кабели - потопени в нея. На следващия ден на вратата на асансьора беше залепена бележка, че е спрян поради наводнена шахта, но хората, които срещнахме, ни разказаха, че съоръжението е работело няколко дни, без да бъдат взети мерки.

Разговаряхме и с Емануела Фролошка от Фондация "Асансьорна безопасност". Сред целите на фондацията е да осигурява подкрепа на инициативи, които са насочени към подобряване на техническото състояние на съоръженията с повишена опасност.

Емануела Фролошка обясни, че някои от съоръженията не работя, защото не са преминали технически преглед. Според нормативната база, посочи Фролошка, собственикът на съоръжението трябва да подаде молба към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да бъде  извършена проверка. Когато такава молба не постъпи, то тогава такъв преглед не може да бъде извършен, освен ако Агенцията не се самосезира, но оказа се, тогава е трудно да бъдат събрани дължимите такси за извършване на технически надзор.

Емануела Фролошка посочи като една от причините за многото неработещи асансьори и това, че няма достатъчно обучени техници, които да работят в сектора, но препоръча ако заседнем в повреден асансьор, да изчакаме помощ и никога да не се опитваме да напускаме сами асансьорната кабина, защото не е ясно при какви обстоятелства е заседнало съоръжението.

Целия разговор с Емануела Фролошка  чуйте в звуковия файл.

А ако вие имате нерешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл glas@bnr.bg, както и на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките срещу Covid-19 през погледа на един международен шофьор

Всяка страна в Европа взе различни ограничителни мерки по различно време заради опасността от Covid-19. Разбира се, много хора не бяха съгласни с тях, защото смятат, че мерките са били или ненавременни, или твърде пресилени. За мерките, които се приемат в държавите и реакцията на хората, разказва международният шофьор Веселин Георгиев. “В Испания се..

публикувано на 31.03.20 в 19:17

Психолог помага на хората в Правец да се справят с кризисната ситуация

В община Правец спазват стриктно препоръките и ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение. Впечатленията са на социалния психолог в града Красимира Цъклева. “Хората в Правец са мотивирани да спазват ограниченията. Това го виждам, когато излизам - всички са с маски, на разстояние . Хората очакват, спазвайки дисциплината всичко да..

обновено на 31.03.20 в 18:37
Пепи Джуренов

Кризисният център в "Захарна фабрика" продължава работа, настанените са под доброволна карантина

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", (район "Илинден") се удължава до края на извънредното положение. Капацитетът е за 170 души. Социалното заведение функционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Точни указания няма. В блок 51 настанените са под карантина, не се пускат да..

обновено на 31.03.20 в 16:31

Няма да се събират таксите за детска градина в Самоков

В Самоков родителите няма да заплащат задължителната такса за детска градина за периода на извънредното положение, коментира кметът Владимир Георгиев . Следващите мерки, към които се стреми общинската администрация, са в посока облекчаване на малкия и средния бизнес в общината.  Кметът е изпратил уведомления до директорите на детските градини в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10

Студентите не губят надежда за бригадите в САЩ

Хиляди студенти в края на май т.г. трябва(ше) да заминат за бригада в САЩ. За много от тях това не е приключение, а е единственият начин да си осигурят средства за университетските такси. На един от последните брифинги ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обаче попари..

публикувано на 31.03.20 в 15:47

Изплащат пенсиите от 7 до 23 април

Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април..

обновено на 31.03.20 в 15:08

Стартъпите също са на ръба и предлагат свои решения

Във времена на изолация и социално дистанциране фокусът на хиляди бизнеси се насочва най-вече върху икономическите последици от сегашната ситуация. За съжаление, вече сме свидетели на фалитите на не една българска компания, както и на такива, които съкращават служители или не плащат заплати. Ситуацията е такава не само в нашата страна, но и в..

публикувано на 31.03.20 в 14:31