Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евродиректива ни задължава да правим оценка на пътната безопасност на цялата пътна мрежа

Снимка: Pixabay
Страните от Европейския съюз вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години.
Съветът на ЕС прие нови правила за осигуряване на безопасна пътна инфраструктура в опит да намали броя на смъртните случаи и тежките наранявания по пътищата, което е стратегическа цел за съюза.

Предстои директивата да бъде публикувана в официален вестник на ЕС и да влезе в сила. След това държавите членки ще разполагат с две години, за да приемат национални разпоредби, с които да я приложат на практика.

Страната ни вече работи по директивата, увери Иван Петков от Агенцията за пътна безопасност. По думите му, у нас дори ще бъдат надградени предписанията на директивата. 

До момента подобна цялостна инспекция не е била правена в България, такава не е била изисквана в страните от ЕС, уточни Иван Петков. 
Няма универсални критерии за пътна безопасност, отбеляза инж. Христо Славчев, експерт към Научно-техническия съюз по транспорта.

Вследствие приемането на тази директива, около 40 хиляди километра пътища следва да бъдат обследвани у нас.
Текат активни подготвителни действия за зимно поддържане на пътищата. Текущото ниво на подготовка е много добро, посочи още Иван Петков. 
Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Остави се да си Воден" сред десетте финалисти в "Будители на годината"

Двама съвременни артисти предизвикаха истинска „културна революция“ в пограничното село Воден, на 10 км от турската граница, в един от най-бедните български региони – Странджанския. Стефания Георгиева е хореограф и артист, който се занимава със съвременен танц. Основател на АТОМ Театър. Иван-Александър Кютев е фотограф, който познаваме от..

публикувано на 30.09.20 в 18:21

"Кашонът" - много обрати и интелигентно чувство за хумор

Премиерата на спектакъла "Кашонът" от Клеман Мишел е от 19 часа тази вечер в Театър "София". Режисьор е Калин Ангелов. Жанрът е модерна ексцентрична комедия, в която с младежка енергия и ентусиазъм задъханият ритъм на ситуациите поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се..

публикувано на 30.09.20 в 17:49

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара . Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата " Будител на годината ". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в..

публикувано на 30.09.20 в 17:12

Приключва кандидатстването за "Биенале на илюстрацията"

Предстои второто издание на „Биенале на илюстрацията”. То ще се проведе от 17 ноември 2020 г. до началото на януари 2021 г. в Регионалния исторически музей - София Срокът за кандидатстване е до днес - 30.09 и творбите се подават онлайн. Преценката на журито ще бъде в две категории - реализирани или нереализирани проекти. Ограничение за медия и стил..

публикувано на 30.09.20 в 16:50

Учебната година в НДД започва с пожелания за присъствено обучение

Тези дни официално бе открита новата учебна година в Националния дворец на децата. Всички преподаватели в най-голямата институция в България за допълнително образование и възпитание, за пълноценно ангажиране на свободното време на децата и младежите си пожелават една нормална и присъствена година. През следващите месеци предстоят големи годишнина на..

публикувано на 30.09.20 в 16:32

Човешкият ресурс е най-голямата ценност и възможност в образователната ни система

“Заедно в час” търси мотивирани учители за 20 региона на страната. Програмата вече 10 години обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери да работят като учители. Една от основните цели на “Заедно в час” е да осигури мотивирани учители с лидерски качества за училища в различни региони на България. “Човешкият ресурс е най-голямата..

публикувано на 30.09.20 в 16:21
Зорница Шепкова

От Пирин до Патагония с мисълта да станем по-добри

Пирин е българската планина с най-много езера - около 180, като изпреварва с малко Рила, каза пред Радио София Зорница Шепкова , пътешественик по душа и призвание. Тя сподели и кои са любимите и места в тази обичина планина - Тевно езеро, Стражите, връх Полежан. Страстта на Зорница към планините започва още от ученическа възраст, като започва с..

публикувано на 30.09.20 в 14:42