Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Футекова: Бизнесът и образованието вървят ръка за ръка

доц. Наталия Футекова
Снимка: личен архив

Доц. д-р Наталия Футекова е управляващ партньор на една от водещите български компании за разработка на бизнес софтуер. Съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност, както и с активното участие в образователни и други обществени каузи. Научните й интереси са в областта на развитието на ERP системите и останалите бизнес софтуерни решения, управлението на бизнеса и внедряването на информационни системи. Участва активно в различни инициативи в подкрепа на образованието, културата и предприемачеството. Тя е член на журито на класацията „Новатори в образованието”, както и ментор в преакселератора на Start It Smart, където помага на млади предприемачи да развиват и осъществят своите идеи чрез лични менторски срещи, съвети, стратегически партньорства, предоставяне на ключови ресурси и други.

През 2015 година Наталия Футекова основава ERP Academy - иновативен проект на фирми от ERP бранша в България, които обединяват усилия с цел да направят висшето образование по-близко до реалните нужди на бизнеса, а бъдещите кадри максимално подготвени за пазара на труда в сферата на бизнес мениджмънта и ИТ. Съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси създават магистърската програма „Бизнес софтуер и ERP платформи“, която е първата по рода си в България, както и първата в Европа бакалавърска програма „ИТ анализ и бизнес стратегии“.

Доц. Футекова има две бакалавърски степени - по „Икономика на съобщенията“ и „Счетоводство“, магистърска степен от Университета по национално и световно стопанство, специалност „Икономика на съобщенията“ и докторска степен от същия университет със специалност „Приложение на изчислителната техника в икономиката“. В продължение на 11 години е била главен асистент в катедра „Информационни технологии и комуникации” към факултет „Приложна информатика и статистика” в УНСС. Сред курсовете, които е водила там са „Управление на връзките с клиентите“, „Системи за управление на ресурсите на предприятието“, „Информатика“, „Управление на човешките ресурси в ERP“ и „Системи за управление на връзките с клиентите“. През 2016 г. получава степен доцент, а няколко месеца по-късно е наградена за „Академични постижения или лидерство“ от Junior Chamber International - България.

От 2017 година Наталия Футекова е член на Управителния съвет на Българска асоциация по информационни технологии.

Пред Радио София доц. Футекова заяви, че бизнесът и образованието не трябва да бъдат отделни, защото те вървят ръка за ръка и най-ефективният начин, за да може човек да се развие е именно навлизането на бизнеса в образованието.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03
Атанас Мавродиев

Духовността винаги побеждава

Атанас Мавродиев за предстоящия концерт на 11 юли в Арена София: "Учителю, благодарим ти" не е само концерт, а книга, посветена на Учителя Дънов и триединството Орфей и Боян Мага, основател на богомилите. Книгата е под печат, тя ще е подарък за всеки, закупил билет, заедно с диск с песните на Дънов. Никой досега не ги е разглеждал в триединство. Във..

публикувано на 22.06.24 в 09:54
Ружа Райчева

"Форум", 21.06.24: Кой не е за парламента

В края на седмицата, в която започна работата на 50-ото Народно събрание, коментатор във „Форум“ е Ружа Райчева. Тя е политически репортер в OFFNews и може да разкаже интересни детайли от начина, по който на журналистите (не) им се позволява да отразяват дейността на народните представители и политически лидери. Освен това Ружа Райчева..

публикувано на 21.06.24 в 18:20

Водородният електромобил - въпрос на време, а не дали

В рамките на инициативата "Водородни дни" през тази седмица (18-20 юни) столичани имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка с водороден автобус. Както се очакваше, интересът беше огромен – както от граждани, така и от фирми, отбеляза пред БНР-Радио София доц. д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и..

публикувано на 21.06.24 в 17:28
Младите ентусиасти за промяната в града - Адрияна Михайлова и Кремена Георгиева

Покана за артисти и културни мениджъри

Устойчивото развитие на градската среда е акцентът в разговора с Адрияна Михайлова – един от най-активните ентусиасти за промяната в града. В разговора стана дума за различните проекти и инициативи, проведени с цел промяна на културния облик на града, за новите арт пространства и преосмислянето и оживяването на стари такива, както и проектът..

публикувано на 21.06.24 в 17:10

Приобщаването на ЛГБТИ би довело до икономически растеж

Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на фондация "Глас" разкрива как хомофобията и борбата с нея може да се отрази на българската икономика. В него се изтъква, че пълните права и приобщаването на ЛГБТИ+ хората (с различна сексуална ориентация) са свързани с по-високи нива на икономическо развитие и благосъстояние...

публикувано на 21.06.24 в 16:15