Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По европейската оперативна програма „Околна среда“

18 столични района, Банкя и Нови Искър участват във ВиК проекти за 1,3 млрд. лева

Снимка: Архив

Столичната община ще кандидатства за изграждане на ВиК мрежа в 3 агломерации. Избраните райони са с население над 10 000 жители, което е необходимо условие за финансиране по ОП „Околна среда“ 2014 - 2020.

Самите проекти трябва да са готови до 2023 г., като в тях са включени и модернизирането на двете пречиствателни станции за питейни води в Бистрица и Панчарево, както и станцията за отпадни води в Кубратово.

Съгласно изискванията по оперативната програма Столичната община трябваше да изготви регионално прединвестиционно проучване, като необходимо условие за кандидатстване, за да бъдат финансирани проекти за изграждане на ВиК мрежа.

Анализирана е съществуващата ВиК система, определени са границите на агломерациите на територията на общината и са идентифицирани мерки, целящи постигане на съответствие с директивите на ЕС в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води.

Разработени са инвестиционни проекти в идейна фаза за 3 агломерации с над 10 000 еквивалент жители. По думите на ръководителя на проекта за регионалното прединвестиционно проучване инж.Добромир Симидчиев - в тези територии попада по- голяма част от населението на Столичната община. А самите агломерации са идентифицирани като „София - град“ (включени са 18 столични района), „Банкя“ (Част Север и част Юг, кв. "Градоман", кв. "Михайлово", кв. "Вердикал" и с. Иваняне) и „Нови Искър“ (кв. "Кумарица", кв. "Курило", кв. "Славовци", кв. "Изгрев" и кв. "Гниляне").

Проектите са на стойност 1,3 милиарда лева. Сумата е голяма, но и мащаба и населението – също.

Ще се кандидатства според приоритетите на Столичната община. Някои от проектите ще бъдат финансирани от следващия програмен период - 2021-2027 г.

В първия етап ще се реализират приоритетни проекти на обща стойност над 350 млн. лв. , а за втория етап ще се финансират с европейски средства и други източници.

Над 200 км нова инфраструктура ще бъде изградена с проектите, допълни зам.-кметът по направление „Инвестиции и строителство“ в Общината Ирина Савина. И уточни критериите, според които са определени приоритетните проекти за първия етап.

153 имота ще трябва да бъдат изкупени, за да се реализира планираното по първия етап.

В момента 100% от питейната вода на София се пречиства, а 76%  от територията на общината е покрита с канализационна мрежа. Според анализите на експертите с реализацията на обектите по ОПОС този процент ще достигне 90%.

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП поиска анализ за рентабилността на общинското предприятие „Чистота“

Столичният кмет да поиска от общинското предприятие „Чистота“ да изготви правен и финансов анализ за дейността си, който да покаже дали не е икономически изгодно почистването на града да се извършва само от него. Това поискаха с доклад от групата на БСП в Столичния общински съвет на заседание на комисията по околна среда. Предложението им не беше..

публикувано на 26.05.20 в 16:09
Тодор Чобанов

СОС ще гласува в четвъртък проектите за култура и образование

На заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, общинските съветници обсъдиха актуални и предстоящи дейности, свързани с подкрепа на столичните ученици.  Заместник-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на София доц. Тодор Чобанов представи отчет за..

публикувано на 26.05.20 в 15:55

Детска книжка обяснява Covid-19

Пандемията от Covid-19 промени живота на всички. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или..

публикувано на 26.05.20 в 15:46

14% от децата отидоха на детска градина

В първия ден на отварянето на детските градини в София родителите на 6 348 деца ги заведоха на детска градина, а други 489 деца бяха днес в самостоятелните детски ясли. Това прави около 14% от всички деца, които посещават детски градини, и под 25% от децата, които посещават самостоятелните ясли.  Двойно повече родители бяха изразили желание в анкетите..

публикувано на 26.05.20 в 15:24

Софиянци кандидатстват за подмяна на печки с по-екологично отопление

Притежателите на стари отоплителни печки в София могат да кандидатстват до 20 август за подмяната им с по-екологични уреди в районните администрации. Към момента около 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. Това е един от основните замърсители на въздуха в зимните месеци.  Подмяната е напълно безплатна , а средствата - 57..

обновено на 26.05.20 в 15:09

С кампания събират средства за ремонта на храм „Св. Александър Невски“

Хората не си дават сметка колко лошо е отвътре състоянието на храм „Св. Александър Невски“. Те виждат едни лъскави кубета, но отвътре има течове, заради които ценните иконописи се рушат. Това каза журналистът Нина Никол-Хамилтън във връзка със започналата благотворителна кампания на БНТ и Светия синод „За величието на храма“ в помощ на патриаршеската..

публикувано на 26.05.20 в 14:34

Отварят за движение пробива на бул. „Петър Дертлиев“ в „Люлин“

В края на деня ще бъде пуснато движението по около 650 м от новоизградения  бул.“Петър Дертлиев“, който свързва  „Люлин“ и Околовръстен път, съобщават от Столичната община. Новото трасе започва от съществуващия бул.“Петър Дертлиев“, където е изградено кръгово кръстовище и продължава към околовръстния път. Булевардът е с две пътни платна в..

публикувано на 26.05.20 в 14:30