Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат София Разбойникова за правата на човека

Елинор Рузвелт показва Декларацията в испанския ѝ вариант
Снимка: wikipedia.org
През далечната 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека, а от 1950 г. отбелязваме 10 декември като Международен ден за правата на човека.

В областта на правата на човека в Европа основно действат три юридически акта, споменатата Всеобща декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз.

“Всеобщата декларация за правата на човека е първоизточникът. Това е актът, в който са закрепени за първи път, след ужаса на Втората световна война. Основните права, около които тогава се обединява светът, че трябва да бъдат неотменими, както и че повече неща като холокоста и военните престъпления не трябва да се случват”, казва адвокат София Разбойникова - член на УС на Фондацията “Български адвокати за правата на човека”.

Декларацията не е правнообвързващ документ, а основата, върху която се стъпва и върху която са изготвени Европейската конвенция за правата на човека, която България ратифицира през 1992 г. и на която Европейския съд по правата на човека в Страсбург постановява своите решения срещу държавите членки на Съвета на Европа.

В нея се набляга на равенството, защитава се трудът, равното заплащане, правото на отдих, на профсъюзна защита, на социални помощи и т.н.
“Това са права, които Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) не защитава и не гарантира. С развитието на практиката на европейския съд по правата на човека, могат да бъдат коментирани и въздигнати в гарантирани права основно в правото на личен живот, но не и като самостоятелно обособени права, гарантирани от този правно-задължителен документ, какъвто е конвенцията.

Хартата на ЕС е нов международен документ, който е уникален по своята същност. Той е правнообвързващ, но на ниво ЕС, т.е. задължителен е за органите на ЕС и за държавите членки, когато прилагат правото на  ЕС. Хартата гарантира също широк обхват от права, които ЕС трябва да спазва в разпоредбите си и да гарантира за гражданите на страните от ЕС.

Основното новаторство е, че хартата гарантира забраната за дискриминация, въз основа на увреждане, сексуалност, възраст, и др. “Към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)можем да се обърнем, когато става въпрос за нарушение на права, които са гарантирани от конвенцията за правата на човека".
Българското законодателство гарантира повече права, от ЕКПЧ. За да се стигне до ЕСПЧ, трябва да са изчерпани всички правни средства за защита в страната и спазване на 4-месечен срок.
  
Още за решенията на Европейския съд за правата на човека, както и за това намаляват ли жалбите срещу България - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Евродетективи“ и други игри на открито се провеждат в центъра на София

Любопитни факти за Европейския съюз могат да се научат и по време на игра. И тя съществува. Казва се „Евродетективи“ и е организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По време на разходка из добре познати места и сгради в центъра на София участниците търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с..

публикувано на 30.07.21 в 12:45
Тази година статуетките ще са се една повече, ще има и за жените в уеб

Красиви и стойностни уеб проекти ще се състезават за „Сайт на годината“

Най-добрите български сайтове ще бъдат представени и отличени в четвъртото издание на престижния конкурс за уеб проекти „Сайт на годината“ . Надпреварата тази година ще включва обновени категории и критерии за оценяване, ще има и младежко жури – от студенти от различни специалности и университети. За първа година ще се връчи..

публикувано на 30.07.21 в 10:55

Лагери, в които деца и тийнейджъри забравят за телефоните си

Фондация „Изкуството да живееш“ организира летни лагери за деца и тийнейджъри , които са и забавни и имат образователна цел, разказа пред Радио София Константин Драгов : „Там децата развиват своите способности и ценности – да помагат вкъщи, да бъдат отговорни, дружелюбни, да бъдат уверени в себе си.“ Програмата е целодневна и..

публикувано на 30.07.21 в 09:52

Табели в централния парк на Банкя припомнят важните човешки ценности

Град Банкя вече има още една забележителност - табела на ценностите , съобщават от едноименния столичен район. Арт инсталацията е с височина 2.5 м. и в своята същност представлява масивна конструкция  с цветни стрелки, сочещи в различни посоки, на които са изписани едни от най-важните думи в българския език – родолюбие, честност,..

публикувано на 30.07.21 в 09:23
За по-младите и лекарите позволяват

Кардиолог: В жегите охладете сексуалните страсти

Температурата на въздуха над 30 градуса е сериозен рисков фактор, особено за възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Според Филип Кузменко, кардиолог и медицински блогър, и едните, и другите е добре да ограничат секса при горещо време. "Човешкото тяло се състои средно от 60 процента вода. Когато се потим в жегата..

публикувано на 30.07.21 в 08:16

Жеги до над 40 градуса

Ще бъде слънчево и отново горещо. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места, главно планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. И в третия ден от горещниците максималните температури ще се задържат между 36° и 41°.   Над Черноморието ще бъде..

публикувано на 30.07.21 в 07:53

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00