Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокат София Разбойникова за правата на човека

Елинор Рузвелт показва Декларацията в испанския ѝ вариант
Снимка: wikipedia.org
През далечната 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека, а от 1950 г. отбелязваме 10 декември като Международен ден за правата на човека.

В областта на правата на човека в Европа основно действат три юридически акта, споменатата Всеобща декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз.

“Всеобщата декларация за правата на човека е първоизточникът. Това е актът, в който са закрепени за първи път, след ужаса на Втората световна война. Основните права, около които тогава се обединява светът, че трябва да бъдат неотменими, както и че повече неща като холокоста и военните престъпления не трябва да се случват”, казва адвокат София Разбойникова - член на УС на Фондацията “Български адвокати за правата на човека”.

Декларацията не е правнообвързващ документ, а основата, върху която се стъпва и върху която са изготвени Европейската конвенция за правата на човека, която България ратифицира през 1992 г. и на която Европейския съд по правата на човека в Страсбург постановява своите решения срещу държавите членки на Съвета на Европа.

В нея се набляга на равенството, защитава се трудът, равното заплащане, правото на отдих, на профсъюзна защита, на социални помощи и т.н.
“Това са права, които Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) не защитава и не гарантира. С развитието на практиката на европейския съд по правата на човека, могат да бъдат коментирани и въздигнати в гарантирани права основно в правото на личен живот, но не и като самостоятелно обособени права, гарантирани от този правно-задължителен документ, какъвто е конвенцията.

Хартата на ЕС е нов международен документ, който е уникален по своята същност. Той е правнообвързващ, но на ниво ЕС, т.е. задължителен е за органите на ЕС и за държавите членки, когато прилагат правото на  ЕС. Хартата гарантира също широк обхват от права, които ЕС трябва да спазва в разпоредбите си и да гарантира за гражданите на страните от ЕС.

Основното новаторство е, че хартата гарантира забраната за дискриминация, въз основа на увреждане, сексуалност, възраст, и др. “Към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)можем да се обърнем, когато става въпрос за нарушение на права, които са гарантирани от конвенцията за правата на човека".
Българското законодателство гарантира повече права, от ЕКПЧ. За да се стигне до ЕСПЧ, трябва да са изчерпани всички правни средства за защита в страната и спазване на 4-месечен срок.
  
Още за решенията на Европейския съд за правата на човека, както и за това намаляват ли жалбите срещу България - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации за „Оскар“. Другите 2 нови филма са американски. Въпреки че е с Мила Йовович в..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с или около двама души, разказа в аванс Юлиян Спасов - главен редактор на Кинематограф.бг...

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48

Продуцентът на Студио Гибли участва в конференция на СУ за японския път на успеха

Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи успешния път на Страната на изгряващото слънце за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната конференция ще се състои на6 и 7 март 2021 г. и ще се излъчва онлайн с осигурен..

публикувано на 26.02.21 в 15:07