Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без полова дискриминация на работното място

Елена Маринова,Светлозар Петров
Снимка: Ани Петрова

В България ИТ специалистите жени са почти двойно повече в сравнение със средните стойности за Европейския съюз или около 30%. “В “Мусала софт” процентът е малко по-висок, около 35% са жените в нашата компания”, казва Елена Маринова - президент на “Мусала софт”. В страната ни традиционно няма полова дискриминация. 

IT секторът е сред най-бързо развиващите се сектори у нас и затова изпитва огромна нужда от всякакви хора. Това е и причината да няма дискриминация на основата на пола. “Хората, които могат да свършат работата, която е необходимо, сме повече от щастливи да ги наемем”, категорична е Елена Маринова.

“Един от секторите с преобладаващо женско присъствие е HR-а”, допълва управителят на JobTiger Светозар Петров. Според него обаче в страната ни все още има “мъжки” и “женски” професии. “Обикновено в професиите, в които се изисква физическа сила се смятат за “мъжки”. В практиката обаче съм виждал достатъчно жени, които също ги изпълняват успешно. От друга страна, професиите, свързани с грижа, например възпитател в детска градина, медицински сестри, обикновено се приема, че са дами, но и там вече има достатъчно примери за обратното”.

Според Петров, това от което се интересуват работодателите, е дали даден човек има квалификацията да свърши дадена работа и дали има желание за това, а не какъв е полът или възрастта му.

За Елена Маринова има обективни фактори, които са довели до това в страната ни да липсва полова дискриминация - това, че сме православна държава, което обуславя уважението към жените, дори социалистическото ни минало, по време на което се идеализира работещата жена.  

На жените в ИТ сектора не им липсва и увереност, защото секторът предоставя много възможности. “Имаме прегрял пазар на труда. Силно внимание върху всички хора, които работят в сектора, затова и жените, и мъжете имат високо самочувствие и то е оправдано, защото получават високо възнаграждение в сектор, който е много перспективен. Те са високооборотни, т.е. могат да работят навсякъде по света. Те правят избора си за работодател в огромна част от случаите, т.е. имат много възможности за избор”, казва Маринова.

Относно раждането и отглеждането на деца, които в страната ни са традиционно свързани с жените, това е нещо, което се приема от работодателите и от работещите. Въпрос на избор на жената е в кой момент от развитието на кариерата ѝ да бъде направено.

Относно заплащането в ИТ сектора също няма полова дискриминация. Това се случва без специални субсидии, налагани квоти, а по естествен начин, защото има голямо търсене на специалисти. Това важи не само за заплатата, а и за всички останали придобивки.

Чуйте повече в звуковия файл

Обобщението за това какво е бизнес и кой е по-добрият бизнесмен - чуйте в анкетата на Александра Илиева с деца от столична детска градина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30