Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без полова дискриминация на работното място

Елена Маринова,Светлозар Петров
Снимка: Ани Петрова

В България ИТ специалистите жени са почти двойно повече в сравнение със средните стойности за Европейския съюз или около 30%. “В “Мусала софт” процентът е малко по-висок, около 35% са жените в нашата компания”, казва Елена Маринова - президент на “Мусала софт”. В страната ни традиционно няма полова дискриминация. 

IT секторът е сред най-бързо развиващите се сектори у нас и затова изпитва огромна нужда от всякакви хора. Това е и причината да няма дискриминация на основата на пола. “Хората, които могат да свършат работата, която е необходимо, сме повече от щастливи да ги наемем”, категорична е Елена Маринова.

“Един от секторите с преобладаващо женско присъствие е HR-а”, допълва управителят на JobTiger Светозар Петров. Според него обаче в страната ни все още има “мъжки” и “женски” професии. “Обикновено в професиите, в които се изисква физическа сила се смятат за “мъжки”. В практиката обаче съм виждал достатъчно жени, които също ги изпълняват успешно. От друга страна, професиите, свързани с грижа, например възпитател в детска градина, медицински сестри, обикновено се приема, че са дами, но и там вече има достатъчно примери за обратното”.

Според Петров, това от което се интересуват работодателите, е дали даден човек има квалификацията да свърши дадена работа и дали има желание за това, а не какъв е полът или възрастта му.

За Елена Маринова има обективни фактори, които са довели до това в страната ни да липсва полова дискриминация - това, че сме православна държава, което обуславя уважението към жените, дори социалистическото ни минало, по време на което се идеализира работещата жена.  

На жените в ИТ сектора не им липсва и увереност, защото секторът предоставя много възможности. “Имаме прегрял пазар на труда. Силно внимание върху всички хора, които работят в сектора, затова и жените, и мъжете имат високо самочувствие и то е оправдано, защото получават високо възнаграждение в сектор, който е много перспективен. Те са високооборотни, т.е. могат да работят навсякъде по света. Те правят избора си за работодател в огромна част от случаите, т.е. имат много възможности за избор”, казва Маринова.

Относно раждането и отглеждането на деца, които в страната ни са традиционно свързани с жените, това е нещо, което се приема от работодателите и от работещите. Въпрос на избор на жената е в кой момент от развитието на кариерата ѝ да бъде направено.

Относно заплащането в ИТ сектора също няма полова дискриминация. Това се случва без специални субсидии, налагани квоти, а по естествен начин, защото има голямо търсене на специалисти. Това важи не само за заплатата, а и за всички останали придобивки.

Чуйте повече в звуковия файл

Обобщението за това какво е бизнес и кой е по-добрият бизнесмен - чуйте в анкетата на Александра Илиева с деца от столична детска градина.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава пикът на Персеидите

Погледите на астрономи и любители отново са насочени ревностно към нощното небе. Причината е метеорният поток Персеиди - едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава между 11 и 13 август, съобщава сайтът "Спейс". Обикновено в максимума на Персеидите,..

публикувано на 10.08.20 в 12:18

Проверяват състоянието на дъждоприемните шахти в София

Във връзка със зачестилите дъждове и бури, от Столичния инспекторат са засили проверките за състоянието на дъждоприемните шахти. В изминалия неделен ден над 1500 от съоръженията са проверени и почистени от отпадъци, наноси и листа, предимно по булевардите "Цариградско шосе", "Г. М. Димитров", "Асен Йорданов", "Тодор Александров" и..

публикувано на 10.08.20 в 12:06

Изисквания заради Covid-19 в европейските държави

Заради Covid-19 и ръста на заболелите в страната, голям брой държави наложиха ограничителни мерки или изисквания за отрицателен тест за корона вирус за пътуващите от България. Мерките, които бяха въведени през последната седмица, са както следва: Белгия въведе ограничения за туристическите пътуванията от определени райони на България. Всички..

публикувано на 10.08.20 в 11:15

В Музикалния театър влизат и циркови артисти за премиера по Калман

Със специален концерт под заглавие „Вихрено и страстно“ на 1 октомври ще бъде открит сезонът на Музикалния театър и с много позитивизъм ще се изрази благодарност към вярната публика. В него ще бъдат заложени най-жизнеутвърждаващите жанрове - оперетата и мюзикълът . В новата програма са предвидени и интересни премиери. След принудително..

публикувано на 10.08.20 в 11:12

Хотелите за кучета стават все по-популярни

Покрай пандемията от Covid-19 много семейства се сдобиха с домашни любимци (най-често кучета) и се наслаждават на новия член в семейството си до момента, когато започват летните отпуски и планираните почивки. Не навсякъде в българските курорти се допускат кучета. По Черноморието на повечето плажове, които са с чадъри и шезлонг, не се допускат кучета,..

публикувано на 10.08.20 в 09:51

Пътуване по време на пандемия - нови условия и изисквания за българите

Нови условия за влизане в Германия бяха въведени за българските граждани. За пътуващи от областите Варна, Добрич и Благоевград, тестовете за Covid-19 са задължителни. Основанието за новите изисквания са големият брой заразени в тези райони за последните седем дни. Това доведе до притеснение у много сънародници, които са се върнали в родината, за да..

публикувано на 10.08.20 в 08:43
В Клуб Хвърчило всички са позитивни

Децата променят светогледа си в клуб "Хвърчило“, чувстват се способни и полезни

Пасивността не е решение на проблемите ни. От тази мисъл е водена героинята ни днес. Тя основава сдружение „Няма невъзможни неща“, а по-късно и „Клуб Хвърчило“ във Варна, в който помага на младежи със затруднения и увреждания . Вече 10 години Диана Нестева е опора на десетки семейства, които поради една или друга причина, са загубили вяра и..

публикувано на 08.08.20 в 12:05