Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без полова дискриминация на работното място

Елена Маринова,Светлозар Петров
Снимка: Ани Петрова

В България ИТ специалистите жени са почти двойно повече в сравнение със средните стойности за Европейския съюз или около 30%. “В “Мусала софт” процентът е малко по-висок, около 35% са жените в нашата компания”, казва Елена Маринова - президент на “Мусала софт”. В страната ни традиционно няма полова дискриминация. 

IT секторът е сред най-бързо развиващите се сектори у нас и затова изпитва огромна нужда от всякакви хора. Това е и причината да няма дискриминация на основата на пола. “Хората, които могат да свършат работата, която е необходимо, сме повече от щастливи да ги наемем”, категорична е Елена Маринова.

“Един от секторите с преобладаващо женско присъствие е HR-а”, допълва управителят на JobTiger Светозар Петров. Според него обаче в страната ни все още има “мъжки” и “женски” професии. “Обикновено в професиите, в които се изисква физическа сила се смятат за “мъжки”. В практиката обаче съм виждал достатъчно жени, които също ги изпълняват успешно. От друга страна, професиите, свързани с грижа, например възпитател в детска градина, медицински сестри, обикновено се приема, че са дами, но и там вече има достатъчно примери за обратното”.

Според Петров, това от което се интересуват работодателите, е дали даден човек има квалификацията да свърши дадена работа и дали има желание за това, а не какъв е полът или възрастта му.

За Елена Маринова има обективни фактори, които са довели до това в страната ни да липсва полова дискриминация - това, че сме православна държава, което обуславя уважението към жените, дори социалистическото ни минало, по време на което се идеализира работещата жена.  

На жените в ИТ сектора не им липсва и увереност, защото секторът предоставя много възможности. “Имаме прегрял пазар на труда. Силно внимание върху всички хора, които работят в сектора, затова и жените, и мъжете имат високо самочувствие и то е оправдано, защото получават високо възнаграждение в сектор, който е много перспективен. Те са високооборотни, т.е. могат да работят навсякъде по света. Те правят избора си за работодател в огромна част от случаите, т.е. имат много възможности за избор”, казва Маринова.

Относно раждането и отглеждането на деца, които в страната ни са традиционно свързани с жените, това е нещо, което се приема от работодателите и от работещите. Въпрос на избор на жената е в кой момент от развитието на кариерата ѝ да бъде направено.

Относно заплащането в ИТ сектора също няма полова дискриминация. Това се случва без специални субсидии, налагани квоти, а по естествен начин, защото има голямо търсене на специалисти. Това важи не само за заплатата, а и за всички останали придобивки.

Чуйте повече в звуковия файл

Обобщението за това какво е бизнес и кой е по-добрият бизнесмен - чуйте в анкетата на Александра Илиева с деца от столична детска градина.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Кожухаров: Туризмът е призвание

“Работата в туризма е начин на живот, защото хотелът работи всеки ден от седмицата денонощно и всички ние, които обслужваме тази сфера, сме съпричастни към случващото се и то във всеки един момент”, казва Ивайло Кожухаров , един от учредителите на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към..

публикувано на 28.01.20 в 18:27

НВИМ с предизвикателство към учениците за Апостола на свободата

Националният военноисторически музей отправя предизвикателство към децата в предучилищна възраст и учениците от начален, среден и горен курс на обучение, с кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“. Поводът е 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, която ще отбележим на 19 февруари.  Всеки, който иска да се..

публикувано на 28.01.20 в 18:04

Сирак Скитник е новатор и като художник

Покрай годишнината на Българското национално радио винаги се сещаме за Сирак Скитник (с истинско име Панайот Христов, 1883-1943), който в средата на 1935 г. е назначен за главен ръководител на радиото и дава тласък и насока на развитие на медията, когато то е "прохождало". Освен това обаче, той е останал в историята на българското изкуство и..

публикувано на 28.01.20 в 16:58
Борис Бонев

Борис Бонев настоява за промени в мерките за въздуха в София

В последните години тук в София по време на зимните месеци тема номер едно е чистотата на въздуха. Не малко се направи в посока промяна качеството на това което дишаме. Редица разпоредби бяха предприети от страна на Столична община за справяне с този проблем. Уви, след направен анализ на изпълнение на мерките, заложени в сега действащия механизъм, се..

публикувано на 28.01.20 в 16:34
Албена Миланова

Албена Миланова: Получихме признание с домакинството на Радиоасамблеята на ЕСРТ

През 2019 година Българското национално радио беше домакин на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия - изключителна чест и отговорност, в която участваха едновременно и президентът на организацията лорд Тони Хол, който е и генерален директор на Би Би Си, и генералният директор Ноел Къран, припомни Албена Миланова - директор на..

публикувано на 28.01.20 в 16:29

Валери Йорданов като Рамадан Дервишов в моноспектакъла "Караконджул"

“Караконджул” е първият моноспектакъл на Валери Йорданов по емблематичния разказ  “Дервишово семе” на Николай Хайтов , по текстове на самия актьор и под режисурата на Стоян Радев. Това е една трагикомична история, равносметка на една необичайна съдба на героя на Хайтов Рамадан Дервишов, който споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със..

публикувано на 28.01.20 в 15:34

Казичене ще има нова гара след 10 месеца

Цялостен ремонт и модернизацията на жп гара Казичене започва от днес, като част от проект за   реконструкция на три гарови комплекси (вкл. и Подуяне, Искър) . Началото беше поставено с първа копка от представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Дейностите целят подобряване на енергийната ефективност, както и улесняване..

публикувано на 28.01.20 в 15:19