Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седеммесечно дете на българско семейство бе отнето от социалните служби в Германия

Мирена Славова: Благодаря на България за подкрепата

Преди дни нашумя случай с българско семейство в Германия, чието дете е било отнето от социалните служби в тази страна. До него се стигна след твърдения на медици, че седеммесечната Катерина е имала травми, които не са получени при инцидента. В момента тя е настанена в приемно семейство.
В София и други български градове днес бяха организирани протести в подкрепа на каузата на семейството, което се бори, за да получи обратно детето си.

Майката Мирена Славова обясни пред Радио София, че германските социални служби са пристъпили към това действие, тъй като според медицинското заключение с детето е злоупотребявано, като е било хванато за торса и главата му е била разтръскана поне 10 пъти. Предстои съдебно заседание на 21 януари, на което двете страни ще изложат своите становища.

Катерина е родена преждевременно и отговаря в развитието си на пет месечно дете. Затова е важно тя да се храни само с кърма, но властите не са допуснали предаване на майчина кърма. По-късно обаче, след съдействие от българските власти, тази пречка е била преодоляна.

Мирена Славова благодари на всички българи и българските институции, които активно помагат на семейството й.

МВнР вече е изпратило консулът ни да проведе срещи със семействотто и с адвоката на родителите, както и с представители на германските институции.

Повече подробности за случая можете да чуете в интервюто на Лилия Герчева и Данаил Конов с Мирена Славова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна - будният морски глас със завидни традиции

В 10.00 часа на 9 декември 1934 година, със звън на часовниковата кула на Варна, започва програмата на Радио Варна - първата официално утвърдена с указ на негово величество цар Борис III радиостанция в България. Създадена е като любителско радио на ентусиасти и общественици - главно инженери и музиканти, разказа главният редактор Веселина Божинова...

публикувано на 22.01.20 в 12:01

НВИМ представя дарени през 2019 г. реликви в традиционната изложба „Памет за бъдещето“

Най-впечатляващите от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната ще бъдат показани в традиционната годишна изложба „Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей (НВИМ). Откриването е в четвъртък (23..

публикувано на 22.01.20 в 11:53

Накъде в София

ТЕАТЪР В Народен театър "Иван Вазов" ще бъде премиерата на моноспектакъла на Валери Йорданов "Караконджул" по разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов. Актьорът представя и свои собствени текстове. Постановката е на Стоян Радев, сценографията и костюмите - на Елица Георгиева. КОНЦЕРТ Концерт на венецианската ъндърграунд група "New..

обновено на 22.01.20 в 11:35

"Намереното поколение" среща млади таланти и уважавани учени

Национален научно-образователен фестивал "Намереното поколение" предстои този уикенд в НДК. Той ще бъде насочен към всички тези млади таланти, които все още не са открили своето призвание и не са били подтиквани да се развиват и да продължават своята дейност и да следват мечтите си. Събитието ще им даде шанс да се запознаят с най-добрите учени в..

публикувано на 22.01.20 в 10:51

Радио Стара Загора - обективната новинарска институция, която служи на всички

“85 години е едно добро начало за Българското национално радио във всеобщия дефицит на медии, на които можем да се доверим. В момента общественото радио има нелеката задача “да отмива срама от челото” на журналистиката и това е не само комплимент, а тъжната истина за медийната среда в България”, казва Здравко Георгиев - главен редактор на Радио Стара..

публикувано на 22.01.20 в 09:25

АПИ възстанови купуването на електронни винетки до 30 дни предварително

От днес ще бъде възстановена възможността електронна винетка да се купи 30 дни преди датата на активирането й както за леките, така и за тежките автомобили, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. От 31 декември 2019 г. се наложи временна промяна в срока за отложената покупка от 30 дни на 7 дни заради внедряване на актуализация на електронната..

публикувано на 22.01.20 в 09:09

Екоорганизации искат АПИ да спре процедурата за избор на изпълнител на Лот 3.2 на АМ "Струма"

Екологични организации искат Агенция "Пътна инфраструктура" да спре процедурите за избор на изпълнител и възлагане на строителството на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма" през Кресненския пролом и да се изготви подробен устройствен план на източния вариант Г20. Това отбеляза Петко Ковачев от Института за зелена политика. “Към момента няма ясна..

публикувано на 21.01.20 в 18:42