Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минният музей в Перник ни връща в тракийско време

Снимка: БГНЕС

Перник е познат като миньорски град. Това, което много хора не знаят обаче е, че корените на въгледобива там изобщо не са от миналия век, а много по-стари, още от тракийско време. Едно от най-интересните места за посещение в града е Подземният минен музей. Той е уникален за Балканския полуостров и дава възможност на посетителите да влязат под земята в истински рудник и да проследят историята на въгледобива от края на XIX век - от ръчния добив, през извозването на въглищата с коне до съвременните механизирани процеси.

Легендата разказва, че още преди хората да открият богатите залежи на въглища в този рудник св. Иван Рилски се явил в съня на един човек и му посочил определено място, където да копае, защото там ще открие “черно злато” (въглища). 

През целия XX век Перник е известен като града на “черното злато”. След инцидент - срутва се един пласт и затрупва група миньори, отново св. Иван Рилски се явява и помага на миньорите да намерят изхода. От този момент стевецът става небесен закрилник на миньорите. Те вярват, че всеки път щом слизат под земята да работят, той слиза заедно с тях, за да ги пази.

Историята на въгледобива в този район ни връща още към тракийското население, които умеели да горят черни камъни.

В началото, когато е бил открит рудникът, въгледобивът е бил изключително примитивен. Ресурсите са били изкопавани ръчно и изнасяни буквално във вълнени торби. Впоследствие се появяват дървени вагонетки, които първоначално са бгили избутвани на ръка, а от 1896 година се впрягат за тази работа коне. Документи от 1922 година свидетелстват, че по това време малко преди въвеждането на електролокомотиви, във всички пернишките рудници са работили около 350 коня като 250 от тях са били изцяло под земята.

В една от галериите на музея може да се види конюшнята, в която са живели конете. Те обаче не са били единствените животни в помощ на миньорите под земята. Канарчетата са били използвани като индикатор за опасния газ гризу. Тази техника, както много други в миньорското дело, е била привнесена от западноевропейските минни инженери, които са идвали на работа в пернишките мини.

До входа на мината посетителите могат да видят вкаменено дърво на възраст 50 милиона години. Наричат го Дървото на щастието. Миньорите са вярвали, че докосването до него носи щастие и ще ги пази от беди под земята. Посетителите на мината днес могат да  направят същото и да си пожелаят желание.

Годишно между 6 и 7 хиляди туристи посещават минния музей. Интересното е, че в подземните галерии там понякога се провеждат и културни събития.

Температурата на 50 м под земята е постоянна целогодишно, така че спокойно може да бъде посетен и през зимния сезон. Около 600 м е дълъг участъкът от рудника отворен за посетители, а самата обиколка отнема около 40 минути. Подземният музей работи без почивен ден, но преди да се насочите натам, не забравяйте да си запишете час за посещение. 

Чуйте цялата история на музея от екскурзовода Десислава Миланова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03