Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минният музей в Перник ни връща в тракийско време

Снимка: БГНЕС

Перник е познат като миньорски град. Това, което много хора не знаят обаче е, че корените на въгледобива там изобщо не са от миналия век, а много по-стари, още от тракийско време. Едно от най-интересните места за посещение в града е Подземният минен музей. Той е уникален за Балканския полуостров и дава възможност на посетителите да влязат под земята в истински рудник и да проследят историята на въгледобива от края на XIX век - от ръчния добив, през извозването на въглищата с коне до съвременните механизирани процеси.

Легендата разказва, че още преди хората да открият богатите залежи на въглища в този рудник св. Иван Рилски се явил в съня на един човек и му посочил определено място, където да копае, защото там ще открие “черно злато” (въглища). 

През целия XX век Перник е известен като града на “черното злато”. След инцидент - срутва се един пласт и затрупва група миньори, отново св. Иван Рилски се явява и помага на миньорите да намерят изхода. От този момент стевецът става небесен закрилник на миньорите. Те вярват, че всеки път щом слизат под земята да работят, той слиза заедно с тях, за да ги пази.

Историята на въгледобива в този район ни връща още към тракийското население, които умеели да горят черни камъни.

В началото, когато е бил открит рудникът, въгледобивът е бил изключително примитивен. Ресурсите са били изкопавани ръчно и изнасяни буквално във вълнени торби. Впоследствие се появяват дървени вагонетки, които първоначално са бгили избутвани на ръка, а от 1896 година се впрягат за тази работа коне. Документи от 1922 година свидетелстват, че по това време малко преди въвеждането на електролокомотиви, във всички пернишките рудници са работили около 350 коня като 250 от тях са били изцяло под земята.

В една от галериите на музея може да се види конюшнята, в която са живели конете. Те обаче не са били единствените животни в помощ на миньорите под земята. Канарчетата са били използвани като индикатор за опасния газ гризу. Тази техника, както много други в миньорското дело, е била привнесена от западноевропейските минни инженери, които са идвали на работа в пернишките мини.

До входа на мината посетителите могат да видят вкаменено дърво на възраст 50 милиона години. Наричат го Дървото на щастието. Миньорите са вярвали, че докосването до него носи щастие и ще ги пази от беди под земята. Посетителите на мината днес могат да  направят същото и да си пожелаят желание.

Годишно между 6 и 7 хиляди туристи посещават минния музей. Интересното е, че в подземните галерии там понякога се провеждат и културни събития.

Температурата на 50 м под земята е постоянна целогодишно, така че спокойно може да бъде посетен и през зимния сезон. Около 600 м е дълъг участъкът от рудника отворен за посетители, а самата обиколка отнема около 40 минути. Подземният музей работи без почивен ден, но преди да се насочите натам, не забравяйте да си запишете час за посещение. 

Чуйте цялата история на музея от екскурзовода Десислава Миланова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18