Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По проект на Junior Achievement, България

В 20 училища въвеждат часове по зелено предприемачество от втория срок

Снимка: JA Bulgaria

Към глобалните предизвикателства може да се търси решение на индивидуално ниво, всеки може да има своя дан в каузите, свързани с опасните промени в климата и изчерпването на природните ресурси. Новата и зелената икономика и предприемачеството са области, в които младите хора имат влечение и се вълнуват, но с образователни инициативи може да им се помогне – да бъдат информирани, стимулирани, да им се осигурят условия за прилагане на иновативни (бизнес) решения.

Това са осъзнават и специалисти от Джуниър Ачийвмънт (Junior Achievement, JA България). Те създават учебна програма, която ще се приложи в 20 училища още сега – през втория учебен срок. Проектът, по който това се прави, е под наслов „Зелено сътрудничество отвъд границите“ и се изпълнява с финансова подкрепа (143 218 евро), предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да въвлече поне 540 младежи, учители и представители на НПО, бизнеси и държавни институции от България и Норвегия в обучителни дейности по зелено предприемачество и иновации чрез сформирането на поне 8 трансгранични екипа, които ще развият иновативни продукти, услуги и инициативи за справяне с климатичните промени.

През последните години и векове развитието на човечеството се е базирало на ползване на природните ресурси. Първоначалното схващане, че те са неизчерпаеми, вече се ревизира. Време е да помислим как човекът може да е полезен за природата, за да може - дори буквално - да продължи животът на планетата – отбелязва в студиото на Радио София Светослава Стоянова от JA България.

Природата за последните столетия вече приемаме като нещо свое, наше. А сега, когато мерките стават неотложни, радостни сме да забележим, че в съвременното младо поколение има чувство за дълг и готовност за действие по тези проблеми – казва Апостол Дянков от същата организация:

Искаме да създадем по-широка представа за това, което се случва.
Затова с проекта „Зелено сътрудничество отвъд границите“ в 20 училища ще бъде преподавана тази тема.
Знаем, че проблемът е спешен, но не искаме просто да алармираме, а по-скоро да бъдем реалисти в оценката.
Разполагаме с 20 години, в които да вземем решения. И те ще дойдат от всеки – от бизнеса, от неправителствения сектор, от хората, домакинствата.
С проекта искаме да провокираме предприемаческите идеи у младите, да им предложим инструментите за решаване.

Джуниър Ачийвмънт има 100-годишен опит, а в България през последните години се работи по създаване на съответното учебно съдържание, допълва Светослава Стоянова. За разлика от предишни случаи, в този проект се очакват конкретни развити концепции с продукти и услуги, създадени от младежи в гимназиален етап, бизнес идеи, насочени към мисълта за изчерпването на ресурсите и климатичните промени.

Вече е положено началото на проекта „Зелено сътрудничество отвъд границите“. Интересът е радващо висок. Кандидатстват 71 училища (за 20 места). Първата стъпка е  свързана с обучението на учители, които ще преподават съответното съдържание през втория срок, който започва до дни.

През следващите месеци учениците (X и XI клас) ще приемат доста информация, доста теория. През следващата учебна година ще се направят общи предприятия с ученици от Норвегия и ще се разработват конкретните бизнес идеи.

Предприемаческото образование е близо до живота и в същото време е атрактивно, буди любопитството у младите хора, отбелязва Светослава Стоянова. Още повече, че програмата върви успоредно с уменията за боравене с личните финанси.
Темата вълнува младите, ние просто трябва да я облечем в предприемачество – така ще се доближим до възможното приложение на идеите и решенията – със стойност и полза за цялото общество.

А Апостол Дянков не без гордост допълва, че българската методология за зелено предприемачество вече се преподава и в училища извън Европа.

Новата икономика е свързана и с ново отношение към природата, към други общности (което кореспондира и с неравенството), корпоративната социална отговорност, допълват гостите. И подчертават, че всеки може индивидуално да има свой принос по тази тема, а формите и възможностите са много и разнообразни.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39