Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев:

Да вземем мерки за климатичните промени като за застрахователно събитие

Помислете какво става с човек, вдигнал температурата си с 2 градуса! Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите - обяснява известният пулмолог

Снимка: БНР


Климатичните изменения са безспорен факт, дискусионен е причинителят. Всеки от нас може да допринесе в предпазването на околната среда от замърсяване. Дори въздухът без вредните фини прахови частици може да служи като застраховка за част от нежеланите промени.

Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в „Радиоприемница“, която тази седмица сме посветили на глобалните предизвикателства за устойчиво развитие.
Д-р Симидчиев е известен специалист, съосновател на сдружение “Въздух за здраве“, началник на функционалното отделение към Медицинския институт на МВР.

Темата за околната среда, за чистотата на въздуха, който дишаме, както и всичко друго, свързано с устойчивото развитие, са важни най-вече за бъдещите поколения.

Всичко, което наблюдаваме около нас, включително и объркването на времето, характерно за съответния сезон, има общ корен, причините са общи, обясни специалистът. Той цитира индианската поговорка, която гласи: Ние не получаваме земята като наследство от родителите си, ние я вземаме назаем от децата си.

Д-р Симидчиев е избрал да работи по темата за качеството на въздуха и заради това, че чистотата му лесно се измерва. Това позволява невидимият проблем да бъде показан и така хората да повярват.

Относно глобалното затопляне се водят дискусии, защото повечето хора не навлизат дълбоко в материята, за да вникнат във фактите.

Безспорно е, че затопляне има, въпросът е дали то е предизвикано от човека. Религията издига в култ вярата, докато за учените най-важното е съмнението. Фактите трябва да дават достатъчно основания за изводи, без изкривяване на базовата информация.

Климатичните промени се усещат, измерванията го доказват, допълни пулмологът и сравни Земята с парник. Затоплянето води до поредица от последствия по отношение на ветровете, океанските течения и т.н.

Два-три градуса повишение изглежда малко, но я си представете човек или дете да вдигне температурата си с толкова?! Веднага ги обявяваме за болни…

Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите.

Ако подходим към климатичните промени не като към факт, а като към застрахователно събитие, ние ще искаме да направим максимално още сега, за да се предпазим в бъдеще. Именно това е философията на устойчивото развитие. Трябва да мислим дългосрочно и стратегически.

По мнението на специалиста с подобряването на качеството на атмосферния въздух можем да се застраховаме за част от глобалните климатични изменения. Ако няма други фактори, автомобилните изпарения ще ни изправят на границата на европейската норма за замърсяване. Но през зимата сериозен замърсител са печките на въглища или неизсъхнали дърва.

Можем да се адаптираме към замърсяването – с маски или пречистватели, но не е ли по-добре да живеем в чиста среда? Дори личното поведение дава резултат, убеден е д-р Симидчиев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39