Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев:

Да вземем мерки за климатичните промени като за застрахователно събитие

Помислете какво става с човек, вдигнал температурата си с 2 градуса! Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите - обяснява известният пулмолог

Снимка: БНР


Климатичните изменения са безспорен факт, дискусионен е причинителят. Всеки от нас може да допринесе в предпазването на околната среда от замърсяване. Дори въздухът без вредните фини прахови частици може да служи като застраховка за част от нежеланите промени.

Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в „Радиоприемница“, която тази седмица сме посветили на глобалните предизвикателства за устойчиво развитие.
Д-р Симидчиев е известен специалист, съосновател на сдружение “Въздух за здраве“, началник на функционалното отделение към Медицинския институт на МВР.

Темата за околната среда, за чистотата на въздуха, който дишаме, както и всичко друго, свързано с устойчивото развитие, са важни най-вече за бъдещите поколения.

Всичко, което наблюдаваме около нас, включително и объркването на времето, характерно за съответния сезон, има общ корен, причините са общи, обясни специалистът. Той цитира индианската поговорка, която гласи: Ние не получаваме земята като наследство от родителите си, ние я вземаме назаем от децата си.

Д-р Симидчиев е избрал да работи по темата за качеството на въздуха и заради това, че чистотата му лесно се измерва. Това позволява невидимият проблем да бъде показан и така хората да повярват.

Относно глобалното затопляне се водят дискусии, защото повечето хора не навлизат дълбоко в материята, за да вникнат във фактите.

Безспорно е, че затопляне има, въпросът е дали то е предизвикано от човека. Религията издига в култ вярата, докато за учените най-важното е съмнението. Фактите трябва да дават достатъчно основания за изводи, без изкривяване на базовата информация.

Климатичните промени се усещат, измерванията го доказват, допълни пулмологът и сравни Земята с парник. Затоплянето води до поредица от последствия по отношение на ветровете, океанските течения и т.н.

Два-три градуса повишение изглежда малко, но я си представете човек или дете да вдигне температурата си с толкова?! Веднага ги обявяваме за болни…

Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите.

Ако подходим към климатичните промени не като към факт, а като към застрахователно събитие, ние ще искаме да направим максимално още сега, за да се предпазим в бъдеще. Именно това е философията на устойчивото развитие. Трябва да мислим дългосрочно и стратегически.

По мнението на специалиста с подобряването на качеството на атмосферния въздух можем да се застраховаме за част от глобалните климатични изменения. Ако няма други фактори, автомобилните изпарения ще ни изправят на границата на европейската норма за замърсяване. Но през зимата сериозен замърсител са печките на въглища или неизсъхнали дърва.

Можем да се адаптираме към замърсяването – с маски или пречистватели, но не е ли по-добре да живеем в чиста среда? Дори личното поведение дава резултат, убеден е д-р Симидчиев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в..

публикувано на 12.07.24 в 13:41