Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Намаляват молбите за бежански статут

Снимка: БГНЕС

Когато се докоснеш реално до бежанците, разбираш, че това не са хора-жертви, които са вдигнали ръце, а се борят с живота и имат волята и силата да продължат напред, каза пред Радио София Емилия Братанова - ван Хартен, сътрудник по интеграцията към Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Тя уточни, че бежанците минават през различни институции, преди да получат решение на тяхното искане за закрила.

През миналата година броят на молбите за закрила намалява, в сравнение с предишните години - те са около 2000. Близо 500 души са получили положително решение на молбата си, тоест статут на бежанец или хуманитарен статут. Над две трети от тях са сирийски граждани. Около 30% от лицата, подали молби, са деца. Тези данни показват, че ситуацията в България е спокойна, за разлика от други, по-горещи точки в Европа.    

Основният въпрос у нас е какво се случва с хората, получили позитивни решения, с което придобиват правото да станат активна част от българското общество, посочи Ива Парцалева, асистент по закрилата и интеграцията. Тя добави, че въпросът с жилищното настаняване на бежанци е един от най-сложните, тъй като по закон те имат две седмици след получаване на положителното решение, за да напуснат приемателния център на Държавната агенция за бежанците. В решаването на този проблем най-често взима участие неправителственият сектор. Голяма част от хората, които са получили статут в България, избират да продължат своя път към други европейски държави.

Важно е да се отбележи, че България има с какво да се похвали в областта на образованието за децата-бежанци. През 2017 година бе приета наредба, която улесни достъпа на децата - бежанци до училище и бяха олекотени приемните условия. Създадени бяха и програми за преподаване на български език като чужд на бежанците, а децата могат да изучават допълнително езика в българското училище, припомни Ива Парцалева. За възрастните, обаче, все още няма организирани курсове по български език. Намирането на работа за бежанците също е сфера, в която има положително развитие. Има работодатели, които са поискали разяснения от държавните институции как могат да наемат бежанци.    

Общините са основен партньор за интеграцията на бежанци на местно ниво и този модел у нас следва тенденциите на европейско ниво. Наредбата, която урежда този въпрос, възлага отговорности на общините, но не гарантира подкрепа за тях. Тук основната пречка е липсата на национален координиращ орган в областта на интеграцията и политика за финансиране, обясниха още специалистите.     

Борислав Грозданов, специалист "Връзки с обществеността" в Представителството на Върховния комисариат на бежанците обърна внимание на генерализирането на образа на бежанците в медиите, предизвикващ негативни асоциации. Той даде пример с национално представително проучване от 2019 година, което показва, че 93 процента от българите никога не са срещали бежанец. Важно е да бъде правена разлика между различните термини - бежанец; човек, търсещ закрила и имигрант, тъй като това са хора с различен статут, подчерта Грозданов.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания на БДФ разказва истории за неизвестни „Дарители – Будители“

Информационна кампания с послание „Дарители – Будители“ започна Българският дарителски форум (БДФ) от началото на октомври. Инициативата ще продължи до Деня на народните будители - 1 ноември. Повече за идеята и реализацията пред БНР-Радио София разказа Теодора Петрова от БДФ. До края на октомври ще бъдат разказвани истории от..

публикувано на 03.10.23 в 19:04

Научна сесия и връчване на наградата "Джон Атанасов" в рождения ден на учения откривател

С научна сесия Българската академия на науките ще отбележи 120 години от рождението на Джон Атанасов , създал първия цифров електронен компютър. Събитието ще се проведе от 16:00 часа на 4 октомври, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията (ул. „15-ти ноември“ 1). Два часа по-рано на специална церемония президентът Румен Радев ще връчи..

публикувано на 03.10.23 в 18:01
Проф. Красимир Андонов

Уловени мигове между хора и животни в изложбата "Истории с опашки"

Изкуството на репортажната фотография и уловените моменти между хора и животни е показано в изложбата "Истории с опашки", в галерия "Синтезис". Тя бе открита в края на септември и ще може да бъде видяна до 11 ноември. В предаването “Радиокафе“ я представи нейният автор проф. Красимир Андонов - кинооператор, фотограф и преподавател в НАТФИЗ...

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Канят български артисти на 4-дневна работилница с фотографа Йоахим Шмид

Гьоте Институт отправя отворена покана  към всички български артисти, без ограничение във възрастта, опита, или полето им на дейност,  за безплатна 4-дневна работилница с германския артист и фотограф Йоахим Шмид, във връзка с предстоящата му изложба в София. Целта ще бъде създаване на собствени книги с намерени изображения и текстове...

публикувано на 03.10.23 в 15:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Колко дълго може да продължи война, която не може да бъде спечелена? Този въпрос е резонен, ако се приемат за верни тезите, че войната в Украйна не може да бъде спечелена, коментира пред БНР-Радио София Любомир Кючуков , директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат.  По..

публикувано на 03.10.23 в 15:41

Проектът "Приказки на колела" събужда в децата любов към природата

Проектът "Приказки на колела" тръгва на турне в училища и детски градини от район "Подуяне“.  Инициативата има за цел да събуди у децата любов и уважение към природата. Те  трябва да знаят, че дърветата са не само кислорода на планетата, нои са част от цялата екосистема. “Идеята на целия проект, подкрепен от Столичната програма "Култура",..

публикувано на 03.10.23 в 13:43

#Страхотомври превзема българския Букстаграм през октомври

Бугстаграмъри организират в социалната мрежа книжното предизвикателство #Страхотомври , провокирайки читателите да споделят любими книги и страшни истории. Това се случва в 11 категории с книги и герои, като са включени и кино феновете. Предизвикателството се реализира в рамките на 4 седмици, като всяка седмица има собствена тема...

публикувано на 03.10.23 в 12:38