Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И заетите могат да готвят

Времето около печката може да е приятно, ако планираме и го съпътстваме с друго удоволствие, обяснява Софи Йотова от "Foodie Boulevard"

Колко често ви се случва да се храните на ресторант? А смятали ли сте колко ви струва това удоволствие? В натовареното ежедневие много от нас си намират оправдание, за да не готвят вкъщи. Не защото не могат, а просто защото домашната храна е изместена като приоритет от по-забавни занимания като кино или пък концерт. А какво ще кажете, ако научите, че може да правите и двете неща с практично готвене. При него няма статични рецепти, фиксирани количества продукти или задължителни технологии на приготвяне.

Въпреки многобройните тв кулинарни предавания, съществуват причини да се отдалечим от готвенето като дейност. Например липсата на време ни принуждава да изтласкваме някои задължения или занимания от списъка с приоритети и готвенето е сред тях. Трябва обаче да не робуваме на клишетата, да се абстрахираме от мисълта, че приготвянето на храна е сложна и непременно времеемка дейност.

Човек трябва да разбере какво работи за него и да не мисли, че това, което прави, не е правилно, обяснява Софи Йотова от Foodie Boulevard. Разбира се, нужно е внимание и търпение, но е добре да не се преизпълваш с очаквания, подхранени от тв поп културата.

„Има начин да се храниш с лесно и практично приготвена храна, без да е скъпо и без да го чувстваш като бреме – убеждава Софи. И дава конкретни и приложими съвети:

1.  Планиране. То може да се прави в дни с малко повече време, но пък ползата се усеща през заетите.

2.  Може да се приготвят т.нар. заготовки, например неовкусено вариво за през делниците. Или да се нарежат зеленчуците. Тези ингредиенти на ястието могат да се комбинират като парченца Лего.

3.  Използвайте времето докато готвите - да слушате подкасти, лекции или аудиокниги, например.

Е, освен всичко друго, в разговора със Софи Йотова ще научите и рецепта (трябват ви само 10 мин.) за ястието омлетица – комбинация между пица и омлет. Мммм…

Чуйте разговора със Софи Йотова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.