Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров:

Нужен е обществен консенсус за бъдещето на здравеопазването

д-р Иван Маджаров
Снимка: Ани Петрова
Съвременните лекари работят в условията на конкурентна, бързоразвиваща се среда, в която непрекъснато навлизат нови технологии и нови методи на лечение. Студентите по медицина учат правила и принципи на лечение, които само след няколко години се оказват остарели. Непреходни всъщност остават само принципите, заложени в Хипократовата клетва, че лекарят не трябва да вреди, трябва да вдъхва надежда на пациента и да буди доверие у него. Това заяви пред Радио София д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Увеличението на разходите в областта на здравеопазването са напълно логични и се дължат на различни фактори като повишената продължителност на живота, свързана и с нов вид заболявания, подобрената диагностика, стремежа на медицинските специалисти да осигуряват не само лечение, но и възможности пациентите да са по-дълго време активни и работоспособни.  Инвестициите в сектора не са "пари на вятъра". Те отиват за нова апаратура, нови лекарства, за подобряване на лечението на пациентите. Важно е обаче тези средства да бъдат харчени с баланс - както между отделните специалности, така и при отделните дейности. Не е редно да се дава превес на едни или други, изтъкна д-р Маджаров.

Има един важен обществен консенсус, който трябва да бъде постигнат - за бъдещето на здравната система в България. Той обаче не трябва да зависи от промените в управлението на държавата. Необходима е единна стратегия за здравеопазването, подкрепена от всички политически сили, с което то да бъде извадено като "коз" от предизборната тематика. В българското здравеопазване стават и много добри неща, но публичното усещане за това го няма, изтъкна председателят на Българския лекарски съюз. Една от задачите на организацията в краткосрочен план е да постигне въвеждането на единната информационна система, която да облекчи лекарите от много несвойствени административни задължения.  

Позицията на Българския лекарски съюз е, че системата на солидарно финансиране чрез здравно-осигурителни вноски е условие, което трябва да бъде запазено в националния здравен модел. Същевременно то трябва да бъде надградено с възможността за допълнителни доброволни осигуровки. От друга страна е наложително да се преструктурират неефективни лечебни заведения.

Коментирайки предстоящия избор на управител на Националната здравноосигурителна каса, д-р Иван Маджаров посочи, че е важно ръководството на тази организация да бъде компетентно и вслушващо се в разумните аргументи на лекарското съсловие и изрази увереност, че доброто взаимодействие между НЗОК и съсловната организация на българските лекари ще продължи.

В заключение специалистът сподели, че професионалната му мечта е да дойде денят, в който ще станат достъпни генетично създаваните човешки органи. Използването на подобни технологии за заместване на различни увредени органи в тялото ни би било сравнимо като революционна стъпка в медицината с откриването на антибиотиците.

Още за приоритетите на Българския лекарски съюз, тенденциите в българското здравеопазване и модела на финансиране можете да чуете в интервюто на Катя Василева с д-р Иван Маджаров.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация..

публикувано на 15.04.21 в 18:59

В „Кенилуърт“ Уолтър Скот въвлича в епохата на Тюдорите и кралица Елизабет I

На българския книжен пазар, с логото на издателство “Егмонт” вече може да бъде намерена книгата „Кенилуърт“ на Уолтър Скот, един от майсторите на историческия роман, който представя дворцови интриги и борби за влияние по време на н ай-славния период от управлението на Тюдорите, владичеството на кралица Елизабет Първа. Романът носи заглавието на любимия..

публикувано на 15.04.21 в 18:54

Събудете сетивата си с "Театър на сетивата"

“Хората могат да имат сетивно преживяване, много лесно. Ако излязат на балкона или навън, между 1 и 5 мин, да седнат някъде и да си затворят очите. Да усетят в колко сложен звуков пейзаж се намираме обикновено и колко малка част от него възприемаме. Зрението е хегемон - то обира около 90% от съзнателното ни внимание и за останалите сетива остава..

публикувано на 15.04.21 в 17:50

СЗО: Има ръст на диабитиците по света

Броят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това посочва Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). На 14 април, когато отбелязваме 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира..

публикувано на 15.04.21 в 16:25

Онлайн присъствието на бизнеса и дигиталните услуги си имат тънкости

Covid пандемията накара много бизнеси за преосмислят поведението и подхода си към потребителите. Голяма част ускориха дигитализацията на всичко, което може да се улесни чрез онлайн предлагане и изпълнение. И това важи не само в сферата на маркетинга. Възникнаха възможности за бизнеса – за процеси на учене, адаптиране и развитие на нови умения...

публикувано на 15.04.21 в 16:17

Соня Йончева - мотиватор във велошествие и атлетически крос в името на активния живот

Най-възрастната семейна двойка, която се включи във велошествието и атлетическия крос на София на 18 април, ще получи два билета за Оперната гала на Соня Йончева и Пласидо Доминго на 31 август 2021г., пред катедралния храм „Св. Александър Невски“. “Бъдете смели, живейте активно и винаги бъдете във форма и заедно! Моят начин да ви благодаря е с..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Руслан Йорданов: Българските туристи искат да пътуват

“13 държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем критерия, необходими за прилагане на сертификати за ваксиниране срещу Covid-19 с туристическа цел”, казва Руслан Йорданов - журналист и собственик на туристически портал .   Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни..

публикувано на 15.04.21 в 14:32