Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади учени с приложни проекти

Основният проект, който създава фондацията е “Предприемачи в науката”, който няма аналог и се състои от две части - първо обучение за предприемачи и завършва с конкурс “Предприемач в науката”. Учените защитават своята идея като бизнес проект.

От фондацията правят естественото продължение на проектите на някои докторантски работи. “Идеята е това да са научни проекти с потенциал за научна реализация”. 

Двамата млади учени, които са носители на наградата Предприемач в науката на фондация “Карол Знание” за тази година си поделят награда от 30 000 лв. Това са Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който разработва действащия авиосимулатор,  освен това подготвя и планетариум в София. Другият стипендиант е Илиян Попов, гл. асистент в Института по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН.

“Научните проекти в повечето случаи са плод на екипна работа и нашият проект е създаването на екологична батерия магнезий-въздух, която се захранва от електролит (морска или солена вода) и произвежда електроенергия от въздуха и от един екологичен метал, какъвто е магнезият”, казва Илиян Попов.

В момента Илиян и екипът, с който работи, се е насочил към това да направи работещ промишлен прототип за използване на тази батерия в малки електролодки. В бъдеще тези батерии могат да намерят приложение в електромобили, дронове и др.

Недислав Веселинов и екипът пък му са кандидатствали с два проекта - единият е авиосимулаторът “Фотоника”, който представлява опростена самолетна кабина. Другата идея е създаването на планетариум в София, където такъв все още няма. Идеята е планетариумът да бъде за 15 души и с 5-метров купол. Вече има и изработен проект за конструкцията, а през април започва производството, като през есента се очаква да влезе в експлоатация. С тази идея Недислав и експериментално-конструкторско бюро “Фотоника” печели наградата. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният оперативен щаб прекратява дейността си

Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация..

публикувано на 15.04.21 в 18:59

В „Кенилуърт“ Уолтър Скот въвлича в епохата на Тюдорите и кралица Елизабет I

На българския книжен пазар, с логото на издателство “Егмонт” вече може да бъде намерена книгата „Кенилуърт“ на Уолтър Скот, един от майсторите на историческия роман, който представя дворцови интриги и борби за влияние по време на н ай-славния период от управлението на Тюдорите, владичеството на кралица Елизабет Първа. Романът носи заглавието на любимия..

публикувано на 15.04.21 в 18:54

Събудете сетивата си с "Театър на сетивата"

“Хората могат да имат сетивно преживяване, много лесно. Ако излязат на балкона или навън, между 1 и 5 мин, да седнат някъде и да си затворят очите. Да усетят в колко сложен звуков пейзаж се намираме обикновено и колко малка част от него възприемаме. Зрението е хегемон - то обира около 90% от съзнателното ни внимание и за останалите сетива остава..

публикувано на 15.04.21 в 17:50

СЗО: Има ръст на диабитиците по света

Броят на хората с диабет в света се е увеличил четири пъти през последните 40 години. Това посочва Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). На 14 април, когато отбелязваме 100-годишнината от откриването на инсулина, организацията ще представи глобален договор за борба с диабета, който трябва да стимулира..

публикувано на 15.04.21 в 16:25

Онлайн присъствието на бизнеса и дигиталните услуги си имат тънкости

Covid пандемията накара много бизнеси за преосмислят поведението и подхода си към потребителите. Голяма част ускориха дигитализацията на всичко, което може да се улесни чрез онлайн предлагане и изпълнение. И това важи не само в сферата на маркетинга. Възникнаха възможности за бизнеса – за процеси на учене, адаптиране и развитие на нови умения...

публикувано на 15.04.21 в 16:17

Соня Йончева - мотиватор във велошествие и атлетически крос в името на активния живот

Най-възрастната семейна двойка, която се включи във велошествието и атлетическия крос на София на 18 април, ще получи два билета за Оперната гала на Соня Йончева и Пласидо Доминго на 31 август 2021г., пред катедралния храм „Св. Александър Невски“. “Бъдете смели, живейте активно и винаги бъдете във форма и заедно! Моят начин да ви благодаря е с..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

Руслан Йорданов: Българските туристи искат да пътуват

“13 държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем критерия, необходими за прилагане на сертификати за ваксиниране срещу Covid-19 с туристическа цел”, казва Руслан Йорданов - журналист и собственик на туристически портал .   Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни..

публикувано на 15.04.21 в 14:32