Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади учени с приложни проекти

Основният проект, който създава фондацията е “Предприемачи в науката”, който няма аналог и се състои от две части - първо обучение за предприемачи и завършва с конкурс “Предприемач в науката”. Учените защитават своята идея като бизнес проект.

От фондацията правят естественото продължение на проектите на някои докторантски работи. “Идеята е това да са научни проекти с потенциал за научна реализация”. 

Двамата млади учени, които са носители на наградата Предприемач в науката на фондация “Карол Знание” за тази година си поделят награда от 30 000 лв. Това са Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който разработва действащия авиосимулатор,  освен това подготвя и планетариум в София. Другият стипендиант е Илиян Попов, гл. асистент в Института по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН.

“Научните проекти в повечето случаи са плод на екипна работа и нашият проект е създаването на екологична батерия магнезий-въздух, която се захранва от електролит (морска или солена вода) и произвежда електроенергия от въздуха и от един екологичен метал, какъвто е магнезият”, казва Илиян Попов.

В момента Илиян и екипът, с който работи, се е насочил към това да направи работещ промишлен прототип за използване на тази батерия в малки електролодки. В бъдеще тези батерии могат да намерят приложение в електромобили, дронове и др.

Недислав Веселинов и екипът пък му са кандидатствали с два проекта - единият е авиосимулаторът “Фотоника”, който представлява опростена самолетна кабина. Другата идея е създаването на планетариум в София, където такъв все още няма. Идеята е планетариумът да бъде за 15 души и с 5-метров купол. Вече има и изработен проект за конструкцията, а през април започва производството, като през есента се очаква да влезе в експлоатация. С тази идея Недислав и експериментално-конструкторско бюро “Фотоника” печели наградата. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10