Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади учени с приложни проекти

Основният проект, който създава фондацията е “Предприемачи в науката”, който няма аналог и се състои от две части - първо обучение за предприемачи и завършва с конкурс “Предприемач в науката”. Учените защитават своята идея като бизнес проект.

От фондацията правят естественото продължение на проектите на някои докторантски работи. “Идеята е това да са научни проекти с потенциал за научна реализация”. 

Двамата млади учени, които са носители на наградата Предприемач в науката на фондация “Карол Знание” за тази година си поделят награда от 30 000 лв. Това са Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който разработва действащия авиосимулатор,  освен това подготвя и планетариум в София. Другият стипендиант е Илиян Попов, гл. асистент в Института по Електрохимия и Енергийни Системи, БАН.

“Научните проекти в повечето случаи са плод на екипна работа и нашият проект е създаването на екологична батерия магнезий-въздух, която се захранва от електролит (морска или солена вода) и произвежда електроенергия от въздуха и от един екологичен метал, какъвто е магнезият”, казва Илиян Попов.

В момента Илиян и екипът, с който работи, се е насочил към това да направи работещ промишлен прототип за използване на тази батерия в малки електролодки. В бъдеще тези батерии могат да намерят приложение в електромобили, дронове и др.

Недислав Веселинов и екипът пък му са кандидатствали с два проекта - единият е авиосимулаторът “Фотоника”, който представлява опростена самолетна кабина. Другата идея е създаването на планетариум в София, където такъв все още няма. Идеята е планетариумът да бъде за 15 души и с 5-метров купол. Вече има и изработен проект за конструкцията, а през април започва производството, като през есента се очаква да влезе в експлоатация. С тази идея Недислав и експериментално-конструкторско бюро “Фотоника” печели наградата. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията “Отворете вашите прозорци” в подкрепа на борбата срещу коронавируса

Къщата музей и галерия “Андрей Николов”, която трябваше официално да отвори врати за своите посетите и ценители на изкуството през месец март, организира социална инициатива под надслов “Отворете вашите прозорци”.  Първото издание ще бъде на 4 април от 18.30 ч.   В събитието ще се включат квартет “Ирмена” - четири талантливи солистки от Националния..

публикувано на 03.04.20 в 18:45

Тежка ситуация за жриците на любовта в Германия

Хиляди труженички в Германия се оплакват от затворените публични домове и невъзможността да се върнат по родните си места заради коронавируса, съобщи Ройтерс.  Много от тях са останали без жилища, а заради затворените граници няма как да се приберат в родината си. За тях пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа – някои от тях са останали не..

публикувано на 03.04.20 в 17:30

Преди 141 години София е обявена за столица на България

На 3 април 1879 година София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на София от градския инженер С. Амадие. Той преобразява силуета на града и оформя в голяма степен облика и на днешния център на града. За..

обновено на 03.04.20 в 16:04

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите

Не се очакват резки промени в цените на стоките в супермаркетите , това коментират от някои от големите вериги магазини у нас. Забавяне на част от доставките има, но то е в следствие на пропускателните режими на границите. “Няма преустановени доставки на стоки. Дари в определени моменти има някакво забавяне на доставките, нашите процеси се..

публикувано на 03.04.20 в 15:48
Мерките са задължителни не само за жителите на градовете

Софиянци са добре дошли в село Поповяне, ама да спазват изолация!

Самоковското село Поповяне по принуда е гостоприемно за мигранти от София. 47 души са сменили адресната си регистрация на улица в селото, само за последните два дни, коментира Елена Михайлова , кмет на Поповяне. Чакащите да направят същото стават все повече. Желаещите са предимно софиянци, които са си закупили имоти там, но ежедневно пътуват..

обновено на 03.04.20 в 15:47
Сблъсъкът е между 22 ТИР-а, частни автомобили и служебен на ДАИ

Верижна катастрофа на тирове затвори АМ "Марица" край Харманли

Двама души загинаха при верижна катастрофа на тежкотоварни автомобили на магистрала "Марица" край Харманли, а шестима бяха ранени.  50 тежкотоварни автомобили са се движили с ескорт от граничния пункт Капитан Андреево към буферния паркинг на летище Узунджово. На 66-ия километър на магистрала "Марица", на пътна отбивка Симеоновград-Тополовград, е..

обновено на 03.04.20 в 15:33

80 български ученици мерят сили в състезание за франкофони

Франкофонската общност организира днес от 15 до 17 часа голямо онлайн състезание за ученици , в което ще бъдат представени България, Румъния, Северна Македония, Армения, Албания, Полша и Сърбия. От българска страна участниците са 80, като голяма част от тях са от 9-и и 10-и клас. Състезанието се провежда в рамките на честванията на..

публикувано на 03.04.20 в 14:49