Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медиите в извънредната ситуация

Какво се промени, кога и как ще се възстанови работата на журналистите - коментира Весислава Антонова

Предприетите мерки в извънредното положение се отразяват на медиите на няколко нива: организационно, финансово, информационно. Журналистите са на първа линия като професионалисти в условията на пандемия и ограничения, защото медиците се грижат за запазване или възстановяване на здравето на хората, но информираността е също така важна. 

Това коментира пред Радио София медийният журналист Весислава Антонова.

Във всички медии екипите работят в намален състав или дистанционно, понякога на смени, въведени по принуда на обстоятелствата. Работата обаче не е намаляла, напротив, понякога работният ден продължава до 12 часа, особено в телевизиите. Сайтовете са на (фронтовата информационна) линия 24/7.

Приходите безусловно са намалели. Това е особено важно за частните медии, които много разчитат на средствата от реклами. А когато настава икономическа криза, първото перо, от което компаниите спестяват, е за медийно присъствие. Най-малкото трябва да преразгледат посланията си, рекламните клипове може да се наложи да се преработят.

Тематичното разнообразие се сви изключително много. Независимо от вида медия съдържанието основно се подчинява на пандемията, дори когато се говори или пише за бизнес, за култура, политика... Това изисква особено внимание с информацията и детайлите. Целта е и те да са полезни.

Ситуацията е и шанс за медиите. Шанс да си върнат доверието на потребителите. В момента те са се увеличили – за телевизиите, за някои сайтове, и ако журналистите подхождат адекватно, могат да се възползват от това. Нерядко предаванията се налага променят начина си на реализация. Много пострада продуцентския бизнес.

Като аномалия Весислава Антонова определи рестрикциите към медийните компании и съответно към журналистите на фона на увеличеното потребление на техни продукти. Работата е в необичайна ситуация, съпроводена е с допълнителни трудности, стресът е повишен, има и риск за здравето им. На места освен числеността на екипите, са намалили и заплатите. И не се знае докога ще продължи всичко това.

Антонова подчерта, че и в тези условия има качествени медии, които се придържат към високите стандарти, но има и жълти издания, които се опитват да се възползват и от тази ситуация на пандемия.


Брифингите са показателни за много от промените и тенденциите в българската журналистика. На тях често попадат колеги, чиито ресори са далеч от здравеопазването и това личи по въпросите.

По мнението на Весислава Антонова възстановяването на нормалната работа в медийния сектор ще стане бавно, и то като следствие на възстановяването на други фундаментални области, каквато е икономиката.

С медийния журналист разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53