Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Недева, адвокат по наказателно право:

Завишаването на санкции при ПТП са за потушаване на общественото негодувание

| обновено на 11.05.20 в 14:19
След катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков, отново се заговори за по-строги санкции
Снимка: БТА

Под обществен натиск се родиха доста недомислия в Наказателния кодекс. При пътните произшествия в някои случаи санкциите се изравниха и дори надминават тези при умишлените престъпления. Такъв дисбаланс по никакъв начин не е оправдан, заяви пред Радио София Емилия Недева, адвокат по наказателно право.

След всеки по-драстичен инцидент, законодателите се заемат с промени към увеличаване на наказанията, но невинаги това е основателно, когато мотивацията е общественият натиск. През последните 20 години това е практика, която и правосъдният министър отбеляза след убийствената катастрофа с Милен Цветков, допълни адв. Емилия Недева.

„Осъзнават се негативите на този подход и въпреки това се пристъпва към него, защото законодателството на първо място е политически израз на волята на управляващите. И така се търсят някакви обществени дивиденти. Да не кажа, че това е резултат на популизъм. Преди да се стигне до едно тежко пътно произшествие, трябва да се обърне повече внимание на предварителния контрол, на административните санкции.
Има транспортни нарушения и произшествия, за които се предвиждат между 5 и 20 години!“

Дали остават ненаказуеми нарушения заради криворазбрано великодушие или корупционни практики? Изпълнителната власт има задължения в превантивната част. Трябва да се замислим какво прави държавата, за да се предотвратят такива тежки произшествия, как се реагира още при нарушения на закона без тежки последствия, апелира адв. Недева.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Адв. Босаков: Необходим е качествен контрол на движението по пътищата

Наказанията за дрогирани шофьори циклично стават актуални с появата на всеки по-фрапиращ случай, при който обикновено има и загинали. Според адвокат Емилия Недева акцентът на наказателната политика не следва да бъде върху непрекъснатото завишаване на..

публикувано на 11.05.20 в 13:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки..

публикувано на 10.08.24 в 11:31
Деси Иванова

Всеки има лична история, свързана с четенето

Има ли разлика между купуването и четенето на книги? И за консуматорската тенденция, която се засилва от все по-атрактивния външен вид на книгите, които често служат само за декорация - Деси Иванова от  Trouble Bakers : "Интересът към книгата не..

публикувано на 10.08.24 в 10:51

Перник на младите

Отбелязваме Международния ден на младежта заедно с младежите на Перник от 10 до 12 август – интервю с Михаела Боянова от Фондация П.У.Л.С.: "Перник е Перник на младите - подкрепяме ги във всичките им инициативи. Отбелязваме 16-годишнината на..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във..

публикувано на 09.08.24 в 15:02