Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Недева, адвокат по наказателно право:

Завишаването на санкции при ПТП са за потушаване на общественото негодувание

| обновено на 11.05.20 в 14:19
След катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков, отново се заговори за по-строги санкции
Снимка: БТА

Под обществен натиск се родиха доста недомислия в Наказателния кодекс. При пътните произшествия в някои случаи санкциите се изравниха и дори надминават тези при умишлените престъпления. Такъв дисбаланс по никакъв начин не е оправдан, заяви пред Радио София Емилия Недева, адвокат по наказателно право.

След всеки по-драстичен инцидент, законодателите се заемат с промени към увеличаване на наказанията, но невинаги това е основателно, когато мотивацията е общественият натиск. През последните 20 години това е практика, която и правосъдният министър отбеляза след убийствената катастрофа с Милен Цветков, допълни адв. Емилия Недева.

„Осъзнават се негативите на този подход и въпреки това се пристъпва към него, защото законодателството на първо място е политически израз на волята на управляващите. И така се търсят някакви обществени дивиденти. Да не кажа, че това е резултат на популизъм. Преди да се стигне до едно тежко пътно произшествие, трябва да се обърне повече внимание на предварителния контрол, на административните санкции.
Има транспортни нарушения и произшествия, за които се предвиждат между 5 и 20 години!“

Дали остават ненаказуеми нарушения заради криворазбрано великодушие или корупционни практики? Изпълнителната власт има задължения в превантивната част. Трябва да се замислим какво прави държавата, за да се предотвратят такива тежки произшествия, как се реагира още при нарушения на закона без тежки последствия, апелира адв. Недева.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Адв. Босаков: Необходим е качествен контрол на движението по пътищата

Наказанията за дрогирани шофьори циклично стават актуални с появата на всеки по-фрапиращ случай, при който обикновено има и загинали. Според адвокат Емилия Недева акцентът на наказателната политика не следва да бъде върху непрекъснатото завишаване на..

публикувано на 11.05.20 в 13:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване –..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение..

публикувано на 28.03.24 в 14:06