Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До юли трябва да има готов проект на разширението на Околовръстен път от бул. "България" до АМ "Люлин"

Снимка: БГНЕС
До края на юли трябва да е готово проектирането на всички съоръжения по направлението на Околовръстното шосе за разширението му от бул. „България“ до автомагистрала „Люлин“. До тогава Агенция „Пътна инфраструктура“ е дала срок на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община да изготви плана за уличната регулация.

Предвидено е по трасето да се изгради подземен тунел, както и естакади и велосипедно трасе към „Княжево“. Преди дни изтече срокът за становища, направени както от трите столични райони, които попадат в обсега на обекта, така и от граждански сдружения. По думите на гл.арх. на София Здравко Здравков – всяко възражение към проекта отнема поне година забавяне с всички процедури по преправяне и съгласуване. За това и конкретен срок кога ще започне реконструкцията на Околовръстното няма как да се даде.

От години се говори за разширението на Околовръстното шосе от бул.„България“ до кръговото кръстовище при „Люлин“, преминаващо в едноименната автомагистрала. Но до утвърждаване на проекта, който е определен за такъв от национално значение, така и не се стигa. Откакто Здравко Здравков е на поста главен архитект на Столичната община, обектът е преминал през три първи представяния.

Разбира се, след всяка преработка се удължава и срокът за започване на изпълнението. При последното представяне пред работната група към Столичния общински съвет, гл.арх.Здравко Здравков посочи актуалните изменения, настъпили след препоръки от Агенция „Пътна инфраструктура“ и инициативни граждански комитети. Така например едно от най-спорните съоръжения - тунелът от ул.„Ралевица“ до бул.„Цар Борис III“ вече е по-къс.

По цялостното трасе се предвиждат кръгови кръстовища, които да осигурят вливането от и към кварталите „Горна баня“, „Овча купел“ и „Суходол“. А завършването при АМ „Люлин“ изисква първо да се укрепи стената на яз.„Суходол“ и да се направят локали към водоема, след което да се завърши в кръговото кръстовище към „Люлин“.

Но да се върнем към конфликтните зони, предизвикали несъгласие както сред общински съветници, така и сред обществените организации. А именно поемането на трафика от и за Перник и Владая, покрай кв.„Княжево“.

“В посока от Перник към центъра успяха така да направят габарита, че да имаме осигурени две ленти за десен завой в посока Южната дъга на Околовръстния път и да се запазят направленията към центъра и левия завой в посока към кв. “Овча купел”. По този начин успяхме да удовлетворим нуждите на по-голямата част от трафика и по-голямото натоварване именно по направлението от Перник и Южната дъга, като това се оформи през последните години като основно направление на входящия трафик от Владая и Перник”, обясни инж. Димитър Петров, директор на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ в СО, който представи и симулация на преминаващите от там превозни средства.

Но според Любо Стефанов от ИК „За Княжево“ в момента разработеният вариант отново няма да намали трафика.

Тепърва отправените възражения към Плана за регулация на Околовръстното шосе в участъка от бул.„България“ до АМ „Люлин“ ще се обобщят от НАГ и едва след това ще бъдат изпратени за съгласуване в АПИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12