Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нова инициатива на Народния театър

Театрали разказват за житейския и творческия си път на сцена под звездите

Дарин Ангелов: Вълнуващо е, че отново играем на сцена

Снимка: НТ „Иван Вазов“

Актьорите близнаци от трупата на Народния театър Дарин и Деян Ангелови ще дадат начало на срещите под звездите на открито на 10 юни. Вечерите, в които артисти, режисьори, драматурзи и приятели на театъра ще споделят отблизо познати и непознати факти за себе си, ще се провеждат на откритата Сцена „Зад театъра“ с начален час 21:30 ч.

Двамата братя са едни от най-разпознаваемите лица на Народния театър, и освен че са част от трупата от дълги години, играят и заедно в няколко представления. Последното от тях – „Вуйчо Ваньо“, имаше премиери броени дни преди началото на извънредното положение. Сега Дарин и Деян се завръщат с нови сили и нетърпение да се срещнат със зрителите и да разкажат любопитни истории и спомени от годините, прекарани в театъра и следването в НАТФИЗ в класа на незабравимия Стефан Данаилов.


„Голяма обърквация настана – да ни спрат да играем точно в разгара на театралния сезон“, сподели с нескрито съжаление Дарин Ангелов пред Радио София. „Беше неприятно и предизвика вътрешна, душевна паника. Надявам се бързо да влезем отново в ритъм. И това сигурно не само в театъра, а при всички артисти – при художници, музиканти...“

Новата инициатива на Народния театър е своеобразно продължение на предишна, в която се разкриваха тайните на театралното изкуство (и сграда).

На 11 юни от 21:30 е насрочена среща с една от най-четените и обичани съвременни поетеси и драматург в Народния театър – Мирела Иванова и един от най-харесваните и цитирани български писатели, „живият класик сред нас“ – Владимир Зарев, автор на прочутия и преведен на много езици роман на прехода „Разруха“, на трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ и още дузина книги.

Те ще разкажат как обитават необятния свят на думите заедно двама души, единият от които обожава котки, а другият кучета, единият от които обича шеметната трескавост на големите градове, а другият – стихията на морето. Ще има и специална изненада за гостите на вечерта, обещават още от Народния театър.

В поредицата очаквайте още срещи с режисьора Диана Добрева, създала хитовите спектакли „Бащата“, „Синът“ и „Калигула“ в Народния театър, композитора Петя Диманова, чиято магнетична музика звучи в представленията, и актьора Константин Еленков, когото зрителите познават от „Бащата“ и изключителната роля на Одисей в едноименния спектакъл; на 14 юни пък вечерната среща под звездите ще бъде с един от най-дългогодишните актьори в трупата на театъра – Марин Янев.

Чуйте още в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03