Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет обсъжда дългосрочната "Визия за София"

Статуята на Св. София в центъра на столицата
Снимка: БГНЕС
Започва обсъждането на дългосрочната "Визия за София" в комисиите на Столичния общински съвет. Стратегическият документ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г. В него ще бъдат набелязани следващите мерки за развитието на София. Сред акцентите е застрояване на неизползваните индустриални пространства, както и ограничения за автомобилите.

"Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, коментира главният архитект Здравко Здравков. 

Веднъж приета, "Визията" ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г. и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

Общият устройствен план на София е разработен 2003 г. и приет през 2007 г. с решение на Министерския съвет. Последното му изменение е от 2009 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24..

обновено на 15.06.20 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се..

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници,..

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци..

публикувано на 03.07.24 в 12:07