Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обмислят освобождаване на таксиметровия бранш от общинска такса

Снимка: БГНЕС

Таксиметровият бранш да бъде освободен от общинската такса за заплащане на дубликат за разрешение за превоз и за холограмен стикер, предлагат от Столичния общински съвет.

Срокът за облекчение да важи до края на следващата година, а мерките се посочват като част от пакета на Столичната община за справяне с последиците върху бизнеса, заради извънредното положение.

Предложенията за облекчаване на таксиметровия бранш в София се случват след постъпили редица оплаквания от самите превозвачи. До тази седмица техните искания бяха само посочени от членове на транспортната комисия към Столичния общински съвет, но вече конкретни мерки, които могат да бъдат взети, са мотивирани в доклад, който предстои да се гласува на тазседмичното заседание на СОС.

“Става въпрос за освобождаване от тези такси, които се заплащат - за издаване на разрешение, за холограмен стикер, светлоотразителните номера, които виждаме на всеки таксиметров автомобил, чиято такса е в размер на 25 лв.

В по-голямата част от случаите се заплащат на около шест месеца, което ще доведе до намаляване на разходите за извършване на дейността в рамките на 50-75 лв. в общия случай”, разказва Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт и един от вносителите на доклада.

Според общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев, освобождаването от заплащане на тези такси едва ли ще има сериозен положителен ефект върху таксиметровия бизнес, но все пак е нужно да се помогне с каквото може.

Друг вносител на доклада за подпомагането на таксиметровия бранш - Калоян Паргов, който също е зам.-председател на комисията по транспорт към СОС, каза, че шофьорите са настоявали и за намаляване на т.нар.„алтернативен данък“.

Подобно решение може да бъде взето в края на годината, когато се отчетат икономическите ефекти от извънредното положение.

Вносителите на доклада за подпомагането на таксиметровия бранш се ангажират да отправят и искания към Народното събрание за това общинските съвети да бъдат по-гъвкави по отношение на удължаване на срокове за заплащане на такси и разсрочването им на вноски, поясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53