Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект "Околобългарско" ни предизвиква да бъдем активни

Ако искаме България да стане по-добра страна за хората, по-уредена и привлекателна, ако искаме младите хора да не бягат в чужбина, гражданите трябва да са по-активни – като се започне от това, да ни е по-чисто пред блока, до усъвършенстване на образователната система и социалните услуги.

Така мислят младите хора, които преди около 3 години се обединяват от тази кауза в проекта „Околобългарско“.

Филмът „100-годишна граница“, който беше създаден през миналата година с разкази за българите в западните ни покрайнини, вече е качен в интернет с английски субтитри.

„Искахме да покажем ценности, принципи и каузи, които са общочовешки, не засягат само българите, затова и преведохме филма. Имаме нужда от обща обединяваща кауза – така, както е било преди 100 години, когато нашите прадеди са полагали усилия да я постигнат“, обясни пред Радио София Ванин Нейков от „Околобългарско“.

По думите му днес целта ни трябва да бъде да направим родината такава, че част от около 2 милиона българи зад граница да поискат и да се върнат в страната.

Рубриката „Околоседмично“ на проекта е една от провокациите, с които хората зад „Околобългарско“ се стремят да подтикнат българите (и най-вече младите) към повече активност.

Чуйте разговора с Ванин Нейков в предаването „Радиокафе“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Околобългарско" - да останем в родината си или да избягаме в чужбина

Жанин Ал-Шаргаби и Антонио Йорданов са част от екипа на проекта "Околобългарско", който създаде едноименен късометражен филм. Двамата представиха идеите и създаденото от екипа пред Радио София. Филмът разглежда дилемата на хиляди млади хора в..

публикувано на 01.02.19 в 17:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната библиотека се обогати с 550 тома на класици и съвременни автори

Столичната библиотека получи над 550 нови книги, предоставени от Столичната община. Луксозните издания на най-известните български издателства включват над 110 заглавия от българската и световната класика , от най-търсените книги на съвременни наши и..

публикувано на 07.08.20 в 18:26
Портрет на Царица Елеонора от Георги Евстатиев, 1908 г.

Елеонора - царицата, която спасява и хора, и Боянската църква

Има една царица,за която се говори малко и рядко, въпреки че е обичала много България, направила е доста и е пожелала да бъде погребата тук. Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е родена в Полша, станала е втората съпруга..

публикувано на 07.08.20 в 17:14

Впечатляващи ученически идеи отличиха в "Млад благотворител"

Конкурсът “Млад благотворител” е своеобразен индикатор за доброволчески каузи, предприети от ученици. Той насърчава самите ученици, които имат друга сетивност за света около тях, да предприемат свои инициативи, обясни пред Радио София Станислава..

публикувано на 07.08.20 в 16:21

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи и през почивните дни

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи се провеждат всеки ден, информират от  Столичния инспекторат. Само за месец юли за паркиране в зелени площи са съставени 246 констативни протокола, наложени са 206 глоби с фиш и 158..

публикувано на 07.08.20 в 15:26

"Възможности без граници" с кауза срещу речта на омразата

Сдружение “Възможности без граници” организира третата Национална младежка среща на активистите за права на човека по повод Международния ден на младите хора - 12 август. За участие вече са одобрени доброволци, активисти, младежки работници, учители и..

публикувано на 07.08.20 в 15:16

Владимир Колев, БОЛД: Да мислим и какво предстои след оставките

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) приветства и подкрепя правото на гражданите на мирни протести. От организацията са формулирали 7 конкретни предложения за промени , които касаят корупционните практики, медийната среда, гражданските..

публикувано на 07.08.20 в 15:07

Приятните, изненадващи вкусове дава крафт бирата

Класическите бири са чудесни за освежаване, но интересните вкусове могат да се търсят при крафт бирите. Това мнение споделя с Родио София собственика на една от първите крафт пивоварни в България - Георги Христов. В биографията му със сигурност..

публикувано на 07.08.20 в 12:23