Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проект "Околобългарско" ни предизвиква да бъдем активни

Ако искаме България да стане по-добра страна за хората, по-уредена и привлекателна, ако искаме младите хора да не бягат в чужбина, гражданите трябва да са по-активни – като се започне от това, да ни е по-чисто пред блока, до усъвършенстване на образователната система и социалните услуги.

Така мислят младите хора, които преди около 3 години се обединяват от тази кауза в проекта „Околобългарско“.

Филмът „100-годишна граница“, който беше създаден през миналата година с разкази за българите в западните ни покрайнини, вече е качен в интернет с английски субтитри.

„Искахме да покажем ценности, принципи и каузи, които са общочовешки, не засягат само българите, затова и преведохме филма. Имаме нужда от обща обединяваща кауза – така, както е било преди 100 години, когато нашите прадеди са полагали усилия да я постигнат“, обясни пред Радио София Ванин Нейков от „Околобългарско“.

По думите му днес целта ни трябва да бъде да направим родината такава, че част от около 2 милиона българи зад граница да поискат и да се върнат в страната.

Рубриката „Околоседмично“ на проекта е една от провокациите, с които хората зад „Околобългарско“ се стремят да подтикнат българите (и най-вече младите) към повече активност.

Чуйте разговора с Ванин Нейков в предаването „Радиокафе“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Околобългарско" - да останем в родината си или да избягаме в чужбина

Жанин Ал-Шаргаби и Антонио Йорданов са част от екипа на проекта "Околобългарско", който създаде едноименен късометражен филм. Двамата представиха идеите и създаденото от екипа пред Радио София. Филмът разглежда дилемата на хиляди млади хора в..

публикувано на 01.02.19 в 17:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община търси нови възможности за изграждане на паркинги в София

"Имаме няколко форми на осигуряване на възможности за паркиране на столичани. Това са зоните за платено паркиране. Знаете, че първоначално те бяха посрещнати с недоволство, но в последствие живущите в зоните, където те са въведени, останаха доволни от..

публикувано на 11.08.20 в 19:43

Изграждат последния участък от бул. "Монтевидео"

Изгражда се последният участък от бул. "Монтевидео", който прави връзка с новата метростанция в столичния квартал "Овча купел". Целта е до началото на учебната година да приключат пътните работи и да бъде пуснато движението по булеварда, съобщават от..

публикувано на 11.08.20 в 19:02

Йордан Ефтимов за симптоматиката на литературните скандали у нас

Литературният живот у нас често е арена на сблъсъци между писатели, издатели и читатели, а понякога скандалите се оказват по-интересни от книгите. Всъщност, има аргументирани дискусии и други, които са по-популистки и с търговска цел. По този повод и за..

публикувано на 11.08.20 в 18:03

Хранителните разстройства - не изход от трудностите, а задънена улица

Инициативата "Живот на килограм" организира днес онлайн група на тема "Какви са дълбоките причини за проблемната връзка с храната и как да се справим с тях."  В последно време особено покрай пандемията от Covid-19 много хора започват да намират утеха в..

публикувано на 11.08.20 в 17:50

Професионалното прегаряне засяга хората, загубили смисъл и удоволствие от работата си

Въпросът “Как виждате бъдещето си в професията след 10 години?” е част от сценария на всички HR експерти. Опитът на специалистите по човешки ресурси показва от самото начало как кандидатите за работа ще отговорят на този въпрос.  “Някои може и да са..

публикувано на 11.08.20 в 17:25

Орлов мост е акцентът, но къде е ударението

Във времето на протестни събития неизменно в медиите се споменава едно наименование на известна столична забележителност, записана вече в историята със значението на място, символизиращо гражданското недоволство. Да, става дума за Орлов мост . И няма..

публикувано на 11.08.20 в 16:45
Двете издания на Яна Язова.
Вдясно е пълният вариант от 2003 г.

„Война“ на Яна Язова предизвика спор сред издатели и изследователи

Малко са книгите в българската литература, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век след написването им. Една от тях е романът на Яна Язова „Война“ . Така издателите от „Българска история“ информират появата на..

публикувано на 11.08.20 в 16:26